Květy vydaly nové album. Tím ale jejich aktivity v brněnské kultuře nekončí

12. srpen 2015

Jak se pozná hudba Květů? Jaké je jejich nové album Miláček slunce? A co mají společného texty Martina Evžena Kyšperského a jednoho z jeho nejoblíbenějších básníků, Ivana Martina Jirouse? Poslechněte si rozhovor, který připravil Miroslav Vlček.

Směrování kapely určuje do velké míry Martin Evžen Kyšperský, který je autorem textů i hudby Květů. Finální podobu ale dostávají písně až na zkouškách kapely. Do té doby projdou dlouhou cestu z Kyšperského mysli přes tiché hraní v jeho bytě až po veřejné předvedení ve verzi pro jednu kytaru a jeden hlas na jeho sólových koncertech.

Na zkouškách kapely se ale podrobí jisté kritice. Květy rozhodně nejsou jen počinem Kyšperského, ale kolektivním dílem, ve kterém je důležitá vzájemná spolupráce a fakt, že v této sestavě hrají již osm let a dobře se znají.

Podle Kyšperského slov je pro jejich studiové album důležitým článkem i zvukař. Na albu Miláček slunce, ale i na předchozích deskách, jím byl Ondřej Ježek. Na novém albu dokonce hraje v jedné skladbě na varhany a ve dvou dalších i zpívá.

„Je dobré, když máte k ruce někoho, kdo není z kapely. Když kapela nahraje desku a poslouchá ji, tak se houslistovi zdá, že housle mají špatný zvuk, basákovi se nelíbí basa a bubeník by ještě vymíchal kopák. Zvukař se ale zabývá celkem. Na něj se můžeme spolehnout, že by zabrzdil náš průšvih,“ říká Kyšperský.

A právě jedna ze skladeb, na které Ježek zpívá vokál, se objeví ve filmu, který připravují Robin Kvapil a Čestmír Kopecký. „Zelená, zimní jablka, která už nejí ani ptáci, a zahrada je tak prázdná a paměť se ztrácí…,“ to jsou slova písně, která oslovila filmaře. Použijí ji ve filmu, který se bude věnovat životu starých lidí v Brně. Není to ale poprvé, co se skladba Květů ocitne ve filmu. Píseň My děti ze stanice Bullerbyn z alba Bílé včely jsme mohli slyšet ve filmu Kobry a užovky.

Kyšperský má také zkušenosti s hudbou pro divadlo a rozhlas. V minulosti psal pro Městské divadlo Zlín, teď intenzivně spolupracuje s Divadelním studiem Marta. Na objednávku píše i texty písní, konkrétně pro Lenku Dusilovou. Působil v kapele Mucha, které zpočátku pomáhal na postu baskytaristy.

Kapela Květy

V brněnské kultuře zastává zásadní místo a zdá se, že množství oblastí, ve kterých pracuje, mu sedí. Navíc sám říká, že kombinace mnoha činnosti mu usnadňuje obživu v oblasti hudby.

Album Miláček slunce je pojmenované podle Kyšperského snu. Když jsme si s ním povídali, mluvil o albu, na kterém by měly být dosud nevydané písně Květů, protože při každém nahrávaní stvoří něco, co se na desku nedostane. Posledně Kyšperského ve snech někdo pronásledoval. Byl to Starý Kortikoid. Jestli ponese nejnovější deska tohle jméno, to se ještě ukáže.

Teď se kapela chystá převážně na koncerty, mezi jinými i na tribute Filipa Topola či hraní s Petrem Markem, který se vrací k svému jménu Muzikant Králíček z časů sólové dráhy. A v říjnu je čeká na Flédě v Brně křest Miláčka slunce.

Kapela Květy, Martin Evžen Kyšperský (na fotce úplně vpravo)
autor: Miroslav Vlček
Spustit audio