Literární festival Ženíškovy dny proběhne v brněnské Alfa pasáži

21. říjen 2015

Kulturní dění v Brně obohatí na podzim nový literární festival. Ve dnech 26. 10. až 14. 11. proběhne v Knihkupectví Michala Ženíška – slovy organizátorů „k poctě 25 let trvající laskavě prchlivé péče o brněnské čtenáře“.

Hlavním pořadatelem literárního festivalu s příměsí divadla a hudby je Jaroslav Čermák. Díky J. A. Pitínskému se kdysi ocitl v Knihkupectví Michala Ženíška jako brigádník.

Svébytné prostředí mu okamžitě učarovalo: „Když přijdete k panu Ženíškovi, tak tam duní na celou pasáž Bludný Holanďan nebo Carmen a on vás zpraží nějakým humorem rovnou u vstupu. Celé to místo je protkané jakýmsi kouzlem a takovým začouzeným drápem, který vás prostě chytí.“ Zdejší genius loci Jaroslava Čermáka natolik očaroval, že ho dovedl až k otcovství. Právě tady se totiž během brigádničení seznámil s maminkou své budoucí dcery.

Brněnský Palác Alfa je funkcionalistickou pasáží s ochozovou galerií, která spojuje Jánskou a Poštovskou ulici s Náměstím Svobody. Autorem architektonického návrhu byl pověřen Bohuslav Fuchs. Současně na návrzích pracovala i Technická kancelář Františka Hrdiny, která Fuchsův návrh po menších úpravách přijala za svůj. Stavba byla realizována mezi lety 1930 a 1937, přičemž část pasáže byla zpřístupněna už v únoru 1932, kdy se v kině Alfa v suterénu konalo promítání filmu Bílé opojení.

Knihkupectví Michala Ženíška v Pasáži Alfa v Brně

V současnosti je Alfa pasáž sídlem HaDivadla, v suterénu najdete hudební klub Metro Music Bar. Místem setkávání umělců a pořádání kulturních akcí je také divadelní Švandova kavárna a Čokoládovna Minach, která nese jméno někdejší herečky HaDivadla a zpěvačky Marianny Chmelařové – Minach.

Knihkupectví Michala Ženíška je šťastně umístěno v tomto bohémském prostředí, plném vzruchu a inspirace. Letos je to však poprvé, kdy se samo stane dějištěm literárního festivalu.

Knihkupec Michal Ženíšek

„Autory jsem vybíral ze své čtenářské zkušenosti a podle toho, jak jsem tušil, že by mohli mít preference v srdci Michala Ženíška,“ prozrazuje Jaroslav Čermák. 26. října v 16 hodin festival zahájí vystoupení Petra Nikla a každý den se pak představí další autor. Potkáte tu například Jonáše Hájka, Víta Kremličku, Antonína Bajaju, Doru Kaprálovou, Pavla Petra, Petra Hrušku, J. A. Pitínského, Petra Borkovce a Petru Hůlovou.

Spustit audio