Literární výročí: František Tomáš Bratránek

30. červenec 2014

František Tomáš Bratránek se narodil v Jedovnicích. Jeho otec byl Čech a matka rakouská Němka. Základní školu a gymnázium však již vystudoval v Brně.

V roce 1834 vstoupil do augustiniánského řádu v klášteře na Starém Brně. Jeho spolubratřími byli například František Matouš Klácel, Johann Gregor Mendel a Pavel Křížkovský.

Vysokoškolská studia zahájil v Olomouci, avšak opat Cyril Napp jej poslal na další studia do Vídně. Na Vídeňské univerzitě studoval filozofii a toto studium zakončil v roce 1839 doktorátem. Poté pracoval nejprve jako sekretář opata. V letech 1841-43 působil jako asistent Ignáce Jana Hanuše na filozofické fakultě univerzity ve Lvově.

V roce 1844 byl povolán zpět do Brna, aby převzal přednášky filozofie místo sesazeného Františka Matouše Klácela. Názorově se hlásil k hegelianismu, což bylo ale v té době v Rakousku zakázané učení. Bratránek tedy musel řešit osobní rozpor mezi postavením učitele na státní škole a vlastním přesvědčením.

V roce 1848 se sblížil s Českomoravským bratrstvem, k němuž patřili František Matouš Klácel, Božena Němcová, Ignác Jan Hanuš a Jan Helcelet. Otázku, zda je Čech, nebo Němec, pokládal prý za nesmyslnou. Do svých devíti let mluvil pouze česky a od prarodičů z otcovy strany znal české dějiny i pověsti a mýty. Během studií se seznámil s německou literaturou, které se pak celý život věnoval. Vztahy s českým prostředím ale udržoval a po roce 1848 se ocitl na seznamu podezřelých pročeských osob. Když v roce 1850 vydal svou Příručku dějin německé literatury, bylo to naopak českými nacionalisty považováno za pokus vlichotit se protičeské reakci.

V roce 1851 byl jmenován mimořádným a v roce 1853 řádným profesorem německé literatury na Jagellonské universitě v Krakově. Získal si důvěru polských kulturních kruhů, překládal polské autory do němčiny a zabýval se polsko-německými kulturními vztahy. Později se stal děkanem filozofické fakulty a nakonec rektorem. V roce 1881 se vrátil se do starobrněnského kláštera, kde v roce 1884 zemřel.

Pozoruhodné je, že během svých vídeňských studií se Bratránek seznámil s Ottilií von Goethe, švagrovou Johanna Wolfganga von Goethe a s jejími syny. Zabýval se pak filozofickým a estetickým výkladem Goethova díla a pořádáním Goethovy korespondence.

Spustit audio