Literární výročí: Karel Elgart Sokol

16. červenec 2014

Poslední rubrika Zelného rynku chce tento týden připomenout, že 21. července uplyne 85 let od úmrtí ivančického rodáka Karla Elgarta Sokola

Studium zahájil na gymnáziu na Starém Brně a pokračoval na Prvním českém gymnáziu v Brně.

V roce 1892 pak maturoval na učitelském ústavu. Učil pět let na obecní škole v Jaroměřicích nad Rokytnou, potom jako odborný učitel na vyšší dívčí škole spolku Vesna v Brně.

Roku 1919 se stal ředitelem učitelských ústavů pro průmyslové a hospodyňské školy v Brně. V Brně byl vůbec jednou z nejvýznamnějších osobností společnosti.

Působil v různých kulturních organizacích: byl např. funkcionářem Klubu přátel umění a v letech 1925–29 předsedou Moravského kola spisovatelů. Byl také činovníkem Sokola, sbormistrem pěveckého spolku, založil dramatický kroužek a knihovnu.

S Vilémem Mrštíkem redigoval v letech 1908–10 Moravskoslezskou revui, byl divadelním referentem v Lidových novinách, přispíval do desítky dalších periodik. Vykonával daleké cesty po Slovensku, Uhrách, Alpách, Dalmácii, Itálii, Švýcarsku, jižní Francii, Německu i Dánsku.

Ve válečných letech 1915–16 byl učitelem ortopedického tělocviku při vojenské pozorovací nemocnici v Kroměříži. Zemřel v 55 letech na záchvat mrtvice při koupání. Jeho literární pozůstalost je uložena v Moravském zemském muzeu v Brně a v Brně-Husovicích je po něm pojmenována také jedna z ulic.

Spustit audio