Literární výročí: Knut Hamsun

13. únor 2012

V rubrice Literární výročí si připomeneme, že od smrti norského básníka, prozaika a dramatika Knuta Hamsuna uplyne 19. února šedesát let.

Hamsun je považován za vynikajícího spisovatele a je znám hlavně svým románem Hlad, ale Nobelovu cenu získal v roce 1920 za své vrcholné dílo Matka země, které u nás vyšlo v Odeonu roku 1970. Hamsunovy názory a kroky je však nutno označit za pomýlené.

Za 2. světové války se stále více kompromitoval a ztrácel popularitu. Roku 1943 se dokonce sešel s Goebbelsem a věnoval mu svou Nobelovu medaili. Po válce byl Hamsun umístěn do psychiatrické léčebny, následně do domova důchodců. Během vyšetřování označili norští lékaři jeho psychické schopnosti za „trvale oslabené“. Nakonec byl odsouzen k pokutě. Hamsun toto vyšetřování popsal v knize Po zarostlých stezkách, vydané roku 1949, kde prokazuje nadhled a schopnost sebereflexe. Jeho biografie byla v roce 1996 zfilmována.

V Zelném rynku otevřeme drobnou prózu, která vyšla v roce 1934 v českém překladu Milady Lesné-Krausové pod názvem Tulácké dny. Úryvek přečte Jiří Vyorálek. Poslouchejte v sobotu 18. února. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio