Literární výročí: Tomáš Mazáč

20. listopad 2012

V závěrečné rubrice Literární výročí si tento týden připomeneme, že básník a publicista Tomáš Mazáč oslavil nedávno padesáté narozeniny.

Narodil se 24. října 1962 v Zábřehu na Moravě. Vystudoval historii na brněnské Filozofické fakultě a v letech 1990-94 působil v brněnské redakci deníku Lidová demokracie. Spolupracoval i s časopisy Akord a Proglas. V letech 2000 až 2007 přispíval eseji o výtvarném umění do ekologického časopisu Veronica. Podílel se na editování básnických sbírek jiných autorů a uváděl vernisáže brněnských výtvarníků.

V letech 1994-96 a poté opět v letech 2004 až 2006 vedl kulturního přílohu měsíčníku Kam za kulturou v Brně. Básnicky debutoval v roce 1992 sbírkou Vzdálená setkání. Následovaly knihy veršů Bezmála noc, Básně a Jak chutná sova.

Při příležitosti jeho jubilea byl uspořádán básnický podvečer v brněnském Mahenově památníku. O Tomáši Mazáčovi promluvil literární historik a editor Ladislav Soldán, z jeho vydaných knih četl Ivan Petlan. A básník sám se odhodlal k upřímnému a odvážnému kroku. Četl ze svých soukromých zápisků, pořízených v těžkém životním období, jímž prošel. Verše psané z autopsie jako by nastavovaly zrcadlo i každému z posluchačů.

V Zelném rynku uslyšíte dokumentární záznam, který zazní na závěr pořadu v sobotu 24. listopadu.

Spustit audio