Literární výročí: Vladimír Pazourek

6. srpen 2012

Básník, prozaik a autor literatury pro děti Vladimír Pazourek se narodil 18. srpna 1907 – před 105 lety – v brněnské obuvnické rodině. Po studiu na učitelském ústavu působil na obecné škole v Dolních Kounicích a od roku 1928 v Brně.

Současně se zapsal na Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity, studium však ze zdravotních důvodů nedokončil. V letech 1932–39 byl v Brně učitelem na Státní pedagogické akademii, pak se vrátil na obecnou školu. Souběžně ve 40. letech působil v brněnském rozhlase a od osvobození do konce roku 1945 zde vedl literárně-dramatickou redakci. V roce 1946 byl jmenován přednostou oddělení divadla pro mládež brněnské pobočky Výzkumného ústavu pedagogického, na konci roku 1948 mu byl přiznán invalidní důchod a odešel do výslužby.

V letech 1942–49 spolupracoval jako redaktor i s nakladatelstvím Václava Petra. Byl členem Kola moravských spisovatelů, v Syndikátu českých spisovatelů působil od roku 1948 až do jeho likvidace v roce 1949 jako tajemník a jednatel akčního výboru moravské pobočky. Ve funkci tajemníka přešel rovněž do brněnské pobočky nově založeného Svazu československých spisovatelů a v 60. letech zde byl místopředsedou. Roku 1971 se stal místopředsedou přípravného výboru Svazu českých spisovatelů a v ustaveném normalizačním svazu působil od roku 1972 jako místopředseda a člen předsednictva.

První verše, recenze a úvahy otiskoval od roku 1928 v Prácheňských novinách v Písku. I později hojně publikoval v novinách a časopisech. Je autorem četných básnických sbírek, povídek i románů. V tvorbě určené dětem Pazourek ztvárňoval příběhy s přírodní, rybářskou i mysliveckou tematikou. Podle jeho povídky Na Zlaté zátoce byl natočen film Dobrodružství na Zlaté zátoce, k němuž napsal scénář spolu s Ladislavem Helgem a režisérem filmu Břetislavem Pojarem. Vladimír Pazourek zemřel 11. února 1987 v Brně.

V Zelném rynku uslyšíte v sobotu 11. srpna vyprávění, které s Vladimírem Pazourkem v roce 1977 natočil redaktor Vladimír Simanov. Záznam je součástí dokumentačního fondu brněnského rozhlasu.

Spustit audio