Markéta Hejkalová četla v Brně z knihy Rudé paprsky severního slunce

26. březen 2015

V brněnském Mahenově památníku 17. března společně vystoupili spisovatelé Markéta Hejkalová a Jiří Kratochvil. Prozaik četl ze své knihy Bleší trh, o níž jsme už v Zelném informovali. Markéta Hejkalová představila svou knihu Rudé paprsky severního slunce.

Autorka přijela do Brna z Havlíčkova Brodu, kde žije a kromě spisovatelské a překladatelské práce se věnuje i nakladatelské činnosti. Její nakladatelství Hejkal je také pořadatelem havlíčkobrodského Podzimního knižního veletrhu, jehož pandánem se stal Ostravský knižní veletrh. Ten se koná naopak na jaře – letos na počátku března se uskutečnil 5. ročník.

Markéta Hejkalová by 29. února oslavila 55. narozeniny – letos ale nebyl přestupný rok. Narodila se v únoru 1960 v Praze, ale od roku 1962 až do maturity v roce 1979 žila v Brně. Její matka Hana Pražáková byla autorkou knih pro děti a mládež a pracovala v literární redakci brněnského rozhlasu.

Její otec Richard Pražák byl historik a hungarista. Dědeček František Křelina je znám jako prozaik, básník a dramatik katolické orientace, v 50. letech byl v inscenovaném procesu odsouzen a vězněn do roku 1960.

Markéta Hejkalová vystudovala finštinu a ruštinu na Filozofické fakultě univerzity Karlovy. V letech 1996 - 1999 pracovala jako konzulka a kulturní atašé na českém velvyslanectví v Helsinkách. Od roku 2006 je místopředsedkyní Českého centra PEN klubu a od roku 2009 členkou mezinárodního výboru světového PEN klubu. Vede překladatelský seminář finské literatury na Masarykově univerzitě v Brně.

Román Rudé paprsky severního slunce je její devátou knižně vydanou beletrií. Kromě toho publikovala tři svazky literatury faktu – stručné dějiny Finska, U nás v Evropě a Fin Mika Waltari. Waltariho, Paasilinnu a další autory také překládá a vydává ve svém nakladatelství.

Její činnost se pohybuje na pomezí literatury a politiky, zahrnuje obojí. Platí to i pro příběhy jejích knih? Její nejnovější kniha je zasazena do prostředí Jižní Korey. Tuto zemi autorka dvakrát navštívila.

Spustit audio