Na návštěvě v Rajhradě

12. červen 2015

V rajhradském Památníku písemnictví na Moravě proběhlo v květnu sympozium věnované časopisu Host do domu a vernisáž výstavy Na návštěvě u nakladatelů brněnských univerzit.

Památník písemnictví na Moravě byl v prostorách benediktinského kláštera v Rajhradě otevřen pro veřejnost 1. července 2005. Návštěvníkům nabízí stálou expozici sledující nejvýznamnější osobnosti literatury na Moravě od 9. do 20. století, aktuální výstavy a prohlídku interiéru restaurované historické benediktinské knihovny s osmnácti tisíci knihami.

Celkem čítá fond knihovny na 65 000 svazků. Odborné badatelské veřejnosti je od poloviny roku 2006 zpřístupněna Knihovna Benediktinského opatství Rajhrad a Knihovna Muzea Brněnska, které památník spravuje.

Vedoucím památníku je v současnosti Libor Kalina. Vyprávěl o aktuálních výstavách, mezi něž patří expozice Loutky nikdy nespí. Profilová výstava roku 2015 je zaměřená na zpřístupnění odkazu moravského loutkářství nejmladší generaci, a to s interaktivními prvky a bohatým doprovodným programem.

Výstava Na každou nemoc roste bylina zase představuje historické herbáře a dobovou bylinnou a lékárenskou literaturu, lidové léčitelství, klášterní bylinkářství včera a dnes, čaje, elixíry a potravinové doplňky.

Do 14. června můžete ještě navštívit výstavu věnovanou časopisu Host do domu. Jejím záměrem se stalo připomenutí slavné éry 60. let minulého století a její reflexe na stránkách legendárního titulu, který vycházel v Brně.

Rajhrad - pracovna básníka Josefa Suchého

Jako doprovodný program výstavy se 20. května uskutečnilo sympózium s názvem Host do domu, literát versus redaktor. Vystoupili zde mj. Ivan Kříž, Pavel Švanda a Milan Uhde.

Současně byla otevřena expozice čtyř nakladatelství brněnských univerzit – Janáčkovy akademie múzických umění, Masarykovy univerzity, Mendelovy univerzity a Vysokého učení technického.

Spustit audio