Navštivte Severský literární salon

4. únor 2016

Každé poslední úterý v měsíci se v přednáškovém sále Moravské zemské knihovny otevírá Severský literární salon. Poprvé se tak stalo 26. ledna, kdy se besedovalo o knize dánského spisovatele Kima Leina Proroci z fjordu věčnosti. V úterý 23. února můžete něco podobného zažít i vy.

Cyklus čtenářských besed Severský literární salon pořádá od ledna do května brněnská pobočka Skandinávského domu ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou a brněnským nakladatelstvím Host. Projekt byl zahájen v souvislosti s kampaní ReadNordic propagující severskou literaturu. Kampaň vyústí v účast zástupců severských literatur na květnovém veletrhu Svět knihy v Praze.

První čtenářská beseda byla v Brně věnována dánské literatuře, a to spisovateli Kimu Leinovi a jeho knize Proroci z fjordu věčnosti. Román, který vydal Host, je první do češtiny přeloženou Leinovou knihou. V Moravské zemské knihovně ji vedle zástupců pořádajících institucí uvedli také zástupce dánského velvyslanectví Per Brixen a překladatelka Magdalena Jirková. Ta strhujícím způsobem vyprávěla o dramatickém životě Kima Leina. Brňany zaujala o to víc, že dánský spisovatel přijede letos do Brna jako účastník Noci literatury.

Ukázky z románu četla Barbora Gregorová ze Skandinávského domu za doprovodu francouzského dudáka Luka Villanta, který byl pověřen vyluzovat severské motivy. Sám Per Brixen předvedl, jak vypadá Leinův literární styl v dánském originále.

Jak redaktorce Aleně Blažejovské v rozhovoru vysvětlily zástupkyně Skandinávského domu Markéta Lénártová a Anežka Chrudinová, kampaň ReadNordic i brněnský Severský literární salon jsou projekty interaktivní. Do soutěží se můžete zapojit nejen při čtenářských besedách, ale i na sociálních sítích.


V Moravské zemské knihovně bude únor věnován Norsku a knize Ingvara Ambjørnsena Elling. Pokrevní bratři. Březen je švédský a číst se bude román Torgnyho Lindgrena Klingsor. V dubnu bude uveden finský autor Pasi Ilmari Jääskeläinen a jeho kniha Literární spolek Laury Sněžné. V květnu cyklus vyvrcholí islandským tématem a besedou o knize Audura Avy Ólafsdóttira Výhonek osmilisté růže.

Markéta Lénártová a Anežka Chrudinová ze Skandinávského domu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.