Někdejší policejní mluvčí píše citlivé básně, poslechněte si je

24. březen 2017

Studentku Divadelní fakulty JAMU Martinu Jelínkovou zaujalo, že tisková mluvčí radnice Brno-střed Denisa Kapitančiková píše zajímavé básně. Poslechněte si jejich vzájemný rozhovor i verše.

Autorka literárně-publicistického pásma nazvaného „Jenom ty mi řekneš, kdy mohu plavat s delfíny“ Martina Jelínková popisuje, proč se rozhodla básnické tvorbě tiskové mluvčí věnovat:

Jméno Denisy Kapitančikové jsem měla v podvědomí tak nějak od nepaměti. Vystudovaná psycholožka byla v roce 1991 modelkou ve finále Miss ČR, krátce na to reportérkou v hlavním vysílacím čase na TV Nova, následně z důvodu práce tiskové mluvčí u Městské policie Brno hrdou absolventkou policejních zkoušek, a tak bychom mohli pokračovat dál a dál.

Co člověka na první pohled zaujme, je Denisina obdivuhodná všestrannost. Že je to tedy nadaná a ambiciózní žena, jsem věděla. Ale když jsem se dočetla, že píše poezii, navíc velmi intimní a citlivou, to pro mě bylo překvapení, a také jeden z hlavních důvodů, proč jsem se s paní Kapitančikovou rozhodla sejít.

Mluvčí radnice Brno-střed Denisa Kapitančiková

Potkaly jsme se jedno odpoledne v Brně. Denisa dnes již nepracuje u policie, ale působí jako mluvčí městské části Brno-střed.
A i když přiznává, že kvůli nelehké práci má času méně, než by si přála, ve volných chvílích nejenže se věnuje psaní poezie, ale i ráda fotí, a je obecně milovnicí umění, neboť k němu, dle svých slov, vlastně nikdy tak daleko neměla.

Své verše však nepublikuje, neboť netvoří pro širokou veřejnost. V poezii paní Kapitančikové se odráží především její nitro, její emoce, pocity a touhy.

Básně načetly studentky prvních ročníků Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění Lucie Hrochová a Eliška Brumovská. Obě dívky se se samotnou poezií seznámily až v den natáčení, přičemž jim ani náznakem nebylo sděleno, kdo je autorem…

Jejich úkolem bylo, aby vybrané básně přečetly a snažily se do nich vložit pocit, který v nich vyvolaly bezprostředně po četbě. Pokoušely se také odhadnout, kdo mohl ony verše napsat.

Jak moc byly tipy obou slečen blízko pravdě, můžete posoudit sami. Uslyšíte totiž nejen básně, ale i rozhovor s jejich autorkou.

autor: Martina Jelínková
Spustit audio