O přátelství Vítězslava Nezvala s Milanem Kunderou

13. březen 2015

V knize Bleší trh uveřejnil spisovatel Jiří Kratochvil svůj esej Vítězslav Nezval z pohledu postmoderny. Dočteme se v něm o Nezvalově přátelství s Milanem Kunderou.

V souvislosti s nedávnou výstavou obrazů Vítězslava Nezvala a Jiřího Kuběny v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně a letošním 115. výročím narození Vítězslava Nezvala je Nezvalovo básnické a výtvarné dílo i jeho společenské angažmá znovu zvažováno a hodnoceno. Jedním z příspěvků k této debatě je esej Jiřího Kratochvila, vydaný v souboru jeho publicistických textů.

Podle Kratochvila bylo pro Nezvala přátelství velmi důležité: „Nezval žil přátelstvím, jež bylo po jeho originální poetice tím druhým nejcennějším statkem v celém jeho životě.“ Zdůrazňuje, že jedním z hlavních důvodů vzniku cyklu Nezvalových vzpomínkových fejetonů Z mého života byla pocta dávným přátelům.

Portrét Vítězslava Nezvala od Josefa Šímy

Stejně tak kniha Ulice Git-le Coeur byla věnována jeho přátelství s francouzskými surrealisty Paulem Eluardem a André Bretonem. Fascinující je pasáž věnovaná Nezvalově přátelství s Milanem Kunderou. Kratochvil uvádí:

„Kundera v románě Pomalost (a nejen v něm) vzdává hold přátelství, které je pro něho, stejně jako pro Nezvala, hned vedle jeho tvorby tím dalším nejcennějším statkem a v té souvislosti připomíná v Pomalosti tu nejslavnější apoteózu přátelství, Dumasovy Tři mušketýry, jimž zas Nezval věnuje divadelní adaptaci. Na počátku přátelství Nezval-Kundera jsou také nikdy nepublikované Kunderovy surrealistické básně, jež předcházely jeho básnické prvotině Člověk zahrada širá, která se navzdory své konformitě přece jen rozcházela s tehdejší oficiální doktrínou, takže Nezval ji musel zaštítit svým hlasem.“

„A ve „valčíku na rozloučenou“ toho přátelství je Nezvalův malířský autoportrét, který si Kundera odváží do emigrace, ale taky skutečnost, že přece jenom cosi z básníka Vítězslava vklouzlo do básníka Jaromila v románě Život je jinde, totiž ten zážitek básnické vyvolenosti, který hned v počátcích jejich tvorby provází jak Nezvala, tak básníka z Kunderova románu.“

Z eseje Jiřího Kratochvila čte v Zelném rynku Vladimír Hauser v režii Radima Nejedlého.

Spustit audio