Od zábavy k umění se Seržantem Pepřem i Karlem Čapkem

8. leden 2015

Od zábavy k umění – tak se jmenuje fejeton Petra Šotnara, který zazní v úvodu Zelného rynku.

Autor se v něm vrací do doby, kdy mu bylo třináct a kromě Vaška Neckáře poslouchal i „Párple, Slejdy, Urijáše“ a podobné kapely.

Jenže pak se to stalo: „Kamarád Zdeněk Halla mě šokoval, když mi řekl, že všechno, co poslouchám, je obyčejná „komerce“. „Tyhle písničky se ti sice zalíbí hned napoprvé, ale častým posloucháním se ti omrzí a přestanou se ti líbit,“ vysvětlil mi.

„Měl bys poslouchat Pink Floydy, Yes nebo Mahavishnu Orchestra. To se ti napoprvé líbit nebude, ale čím víc to budeš poslouchat, tím víc tomu budeš přicházet na chuť. Při každém dalším poslechu v tom objevíš něco nového,“ řekl a povzbudivě se usmál.

Samozřejmě, že jsem si od něj nahrál nejlepší desku Pink Floydů o odvrácené straně Měsíce. A ono to zafungovalo přesně tak, jak to popsal. Postupně jsem se do té hudby proposlouchal a uvědomil si, že je o několik pater výš než to, co jsem dosud uctíval. Tak jsem se naučil vyhledávat a preferovat kvalitu.“

Tou kvalitou se pro Petra Šotnara stal také Seržant Pepř od Beatles – „vlastně oné Kapely Klubu osamělých srdcí seržanta Pepře, za jejíž členy se Beatles na desce vydávali“. A z literatury? Haškův Švejk, Hrabal, Kafka, Neruda… A dílo Karla Čapka, jeho fejetony, Válka s Mloky… Je dobré připomenout, že od narození Karla Čapka uplyne 9. ledna už 125 let.

V Zelném rynku dále zalistujeme knihou Alice Horáčkové, nazvanou Beatnická femme fatale Vladimíra Čerepková. Monografie, sestavená z vyprávění, rozhovorů, básní a řady textových i obrazových dokumentů, se nedávno umístila v první desítce v tradiční anketě Lidových novin Kniha roku.

Básnířka, jíž je věnována, je obecně vnímána jako součást trojhvězdí Václav Hrabě – Inka Machulková – Vladimíra Čerepková, které v šedesátých letech přispělo k podivuhodné atmosféře pražské poetické kavárny Viola. Ale věděli jste, že po svém útěku do Paříže pracovala i jako pomocnice u spisovatele Jana Čepa, v té době již nemohoucího?

Archivní seriál z roku 2003 V Petrkově u kamen pokračuje pátou částí a v závěrečné rubrice Literární výročí si připomeneme 110. výročí narození básníka, překladatele a publicisty Jana Zahradníčka (17. 1. 1905 – 7. 10. 1960), rodáka z Mastníku u Třebíče.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.