Petr Minařík o 16. ročníku festivalu Měsíc autorského čtení

26. červen 2015

Mezinárodní festival Měsíc autorského čtení letos proběhne v době mezi 1. červencem a 4. srpnem v Brně, Ostravě, Košicích, Lvově a Vratislavi. Čestným hostem 16. ročníku je Ukrajina. V Brně je místem konání festivalu Divadlo Husa na provázku.

Měsíc autorského čtení vznikl v roce 2000 v Brně a postupně se rozšířil do dalších měst. Celkem se v každém z pěti měst představí 62 spisovatelů. V brněnském Divadle Husa na provázku začíná vždy v 19 hodin čtení ukrajinského spisovatele či spisovatelky a poté ve 20.30 hodin následuje čtení českého, slovenského nebo v některých případech polského autora. I to lze považovat za zvláštnost letošního ročníku.

Oproti 31 českým spisovatelům, kteří na festivalu vystupovali v prvních letech, bude jich letos pouhých čtrnáct. To vše klade velké nároky na organizaci, ale i na překlady literárních textů. Jak vysvětluje Petr Minařík, bonusem letošní účasti ukrajinských autorů je to, že všem bude posléze vydána knížka v českém jazyce.

Zapomínat nelze ani na Off program. Zůstaneme-li v Brně, bude jím i letos odpolední linie s názvem Audiovizuální kabinet. Se svými začátky v 17.30 hodin se tak stane předskokanem festivalových večerů.

Lidé na literárním festivalu Měsíc autorského čtení

V prvním a čtvrtém týdnu proběhnou projekce filmů z produkce České televize, proto se tato část nazývá Kabinet České televize. Ve dnech 7. – 19. července bude Velký sál Divadla Husa na provázku patřit Audiokabinetu brněnského studia Českého rozhlasu.

Tradicí bývá výstava fotografií z uplynulého ročníku, jejichž autorem je dvorní fotograf Měsíce autorského čtení David Konečný. Letos však bude v divadelním předsálí výstava fotografií z Ukrajiny, a fotografie Davida Konečného najdete na náměstí Svobody a v Galerii Vaňkovka. I o tom mluví Petr Minařík v rozhovoru s Alenou Blažejovskou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.