Podezřelá krajina s anděly zrcadlí život Zdeňka Rotrekla

18. březen 2016

Inscenace Národního divadla Brno vychází z Rotreklova románu Světlo přichází potmě.

Básník Zdeněk Rotrekl byl v devětadvaceti letech pro své názory zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k trestu smrti. Nakonec si odseděl třináct let těžkého žaláře. Své zážitky později Rotrekl promítl do několika svých děl. Inscenace Podezřelá krajina s anděly je inspirovaná životem a dílem tohoto autora.

„Mám rád, když naleznu někoho, ke komu chovám obdiv a kdo je spjatý s tím místem, ve kterém v té chvíli žiju nebo pracuju. Tím, že pracuju v Brně a že k panu Rotreklovi chovám obdiv, tak jsem se vlastně upnul k jeho dílu. Ten čas strávený četbou jeho díla byl pro mě svátkem, objevem taky klíčem k poznávání tohoto města,“ říká jeden z autorů a režisér inscenace Martin Františák.


Projekt Spílání Brnu

Spílání Brnu je volný cyklus činohry Národního divadla Brno, který startuje v sezoně 2015/16. Z původního záměru uvést jednotlivou inscenaci o osudech německých herců dnešní Mahenovy činohry se posléze rozvinul celý projekt, jímž chce divadlo připomenout zasunuté a opomíjené děje a osobnosti brněnského kulturního života.

Inscenace Podezřelá krajina s anděly se zaměřuje na opomíjená témata naší historie. Autoři na jevišti vytvářejí kontrast židovského a německého města uvnitř Brna. Zabývají se dvojím vystěhováním německo-židovského obyvatelstva nebo praktikami vyšetřovatelů z 50. let.

„Náš příběh ponejvíce vychází z románu Zdeňka Rotrekla Světlo přichází potmě. V tomto románu je postava Jaroslava, která může být alteregem Zdeňka Rotrekla,“ dodává Františák.

Představení Podezřelá krajina s anděly je součástí nového cyklu divadla Reduta – Spílání Brnu. Ten se zaměřuje na brněnské osobnosti a na s nimi související témata. Představení o Zdeňku Rotreklovi by měla v budoucnu následovat inscenace o Jiřím Bulisovi.

Autor: Zdeněk Rotrekl, Petr Maška, Martin Františák
Režie: Martin Františák
Dramaturgie: Lucie Němečková
Asistent režie: Adam Steinbauer
Pohybová spolupráce: Zoja Mikotová
Scéna: Lucie Labajová
Kostýmy: Katarína Kováčiková
Hudba: Jiří Hájek
Pěvecké nastudování: Petr Svozílek

Hrají: Michal Bumbálek, Gabriela Štefanová j. h, Magdaléna Tkačíková, Dušan Hřebíček, Michal Dalecký j. h, Jaroslav Kuneš, Václav Veselý j. h. A další...

autor: Iveta Novotná
Spustit audio