Poezie: Vít Slíva - Návrší

28. srpen 2014

Básník Vít Slíva se narodil 11. ledna 1951 v Hradci nad Moravicí. Narodil se doma, v Rodné, jak říká hradecké hospodě, kterou kdysi vlastnil jeho děda.

Dnes se tatáž hospoda po něm jmenuje – Babinec. To redaktorka Alena Blažejovská zjistila letos o prázdninách při natáčení rozhlasového dokumentu o Vítu Slívovi.

Uslyšíte jej v adventu 2014 na stanici Český rozhlas Dvojka. Ale zpět k tomu, co uslyšíte na stanici Český rozhlas Brno v pořadu Zelný rynk.

Vít Slíva, držitel ceny Magnesia Litera za sbírku Bubnování na sudy, přečte několik básní ze sbírky nejnovější. Ta už svým názvem – Návrší – odkazuje právě k Hradci nad Moravicí, kde doslova na návrší stojí legendární Bouda, v níž básník tvoří. On tam samozřejmě nejen tvoří – v červenci se například před Boudou opékaly špekáčky. Ale to se tam prý děje výjimečně…

Přesto bývá Vít Slíva označován jako brněnský básník. Vystudoval totiž obor čeština-latina na Filozofické fakultě brněnské Masarykovy univerzity a mnoho let působil jako učitel na královopolském gymnáziu. Nyní učí na Biskupském gymnáziu v Brně češtinu a latinu.

Kolem Víta Slívy se v průběhu osmdesátých let zformovalo volné sdružení básníků, které bývá označováno jako královopolská škola. Hlásí se k ní například básníci Petr Hrbáč, Robert Fajkus, Norbert Holub a Věra Rosí.

Pořad s názvem Návrší byl s uznáním přijat i na letošní přehlídce rozhlasové tvorby Bilance na Ždáni. V režii Radima Nejedlého recituje autor.

Spustit audio