Poslední melodie ze zapomenutého domu básníka Josefa Chaloupky

26. listopad 2015

„Zapomenutý dům“ se nachází na Chaloupkově 7 v Brně-Králově Poli. Traduje se, že básník Josef Chaloupka (1898 – 1930) jej odkázal nevidomým. Majitelem dnes prázdného domu je brněnské TyfloCentrum a studentský soubor Dramatická jelita v něm hraje divadlo.

Divadelní soubor Dramatická jelita působí od roku 2008 při Cyrilometodějském gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické v Brně. Do práce je zapojeno dvacet studentů, pro které vedoucí souboru Zdeňka Kučerová vymýšlí různorodé projekty – tak aby mohli získat zkušenosti s rozmanitými divadelními formami včetně experimentů. Vesměs jde o autorskou divadelní tvorbu.

Nejnovější projekt umožňuje studentům vyzkoušet si takzvané site specific divadlo. Jde o vytváření inscenace pro určité zvláštní místo, pro konkrétní prostor a čas. Tento prostor, jeho atmosféra i historie, je pak určující pro podobu inscenace.

Poslední melodie ze zapomenutého domu básníka Josefa Chaloupky

Dramatická jelita dlouho hledala vhodné místo, které by mohla svou divadelní aktivitou zabydlet – a současně oživit, upozornit na ně. Nakonec se pro jedno nadchli. Dům na Chaloupkově 7 v Brně-Králově Poli patří od roku 2005 TyfloCentru, které poskytuje sociální služby a kurzy pro zrakově postižené z Brna a Jihomoravského kraje. Protože však dům je v havarijním stavu, je už několik let prázdný a TyfloCentrum se přesunulo o pár domů dál.

Prázdný – jakoby zapomenutý – dům tak mohl být využit jako specifický divadelní prostor. Kromě zvláštní atmosféry tu „visí ve vzduchu“ dvě otázky: co bude s domem dál a proč ho vlastně básník Josef Chaloupka odkázal právě nevidomým?

Poslední melodie ze zapomenutého domu básníka Josefa Chaloupky

O Chaloupkovi vůbec není snadné zjistit víc. Zdeňku Kučerovou i studenty to stálo spoustu času, bádání v archivech, čtení knížek – aby získali podrobnější informace o jeho tvorbě a také o jeho životě. Obojí – včetně příběhu samotného domu – se totiž stalo námětem divadelní inscenace. Autor pěti básnických sbírek, člen Literární skupiny a později Moravského kola spisovatelů, zemřel v pouhých 31 letech v roce 1930 – před 85 lety.

Jako velmi mladý byl odveden do bojů 1. světové války, odkud se vrátil se zraněnou nohou. Pracoval pak jako učitel a redaktor a podílel se na vydávání časopisu Host. Těžce nesl smrt svých přátel Jiřího Wolkera a Bartoše Vlčka. Po vydání několikastránkové odmítavé kritiky F. X. Šaldy se mladý autor psychicky zhroutil.

Poslední melodie ze zapomenutého domu básníka Josefa Chaloupky

V roce 1927 se však oženil a zdálo se, že nastává šťastnější období jeho života. Cestoval do Francie, snil o moři… V roce 1929 byl ale hospitalizován v brněnské nemocnici u sv. Anny pro nervovou chorobu.

Poslední melodie ze zapomenutého domu básníka Josefa Chaloupky

Nemoc překonal, avšak 24. ledna 1930 náhle zemřel na otravu svítiplynem. Zda šlo o nešťastnou náhodu, nebo o sebevraždu, to už se s jistotou nedovíme – stejně jako to, zda to byl opravdu on, kdo dům odkázal nevidomým, a proč vlastně.

Všechny tyto otázky však pokládá inscenace souboru Dramatická jelita. Ukázky si můžete poslechnout v reportáži Aleny Blažejovské – a na jaře 2016 by se měla v zapomenutém domě Josefa Chaloupky odehrát další představení, na která jste srdečně zváni.

V rodném domě Josefa Chaloupky se hraje studentské divadlo
Spustit audio