Přijďte posedět do pokojíčku Aloise Nebela

23. únor 2016

V brněnském Domě pánů z Kunštátu vystavuje do 19. března svou komiksovou i volnou tvorbu Jaromír Švejdík alias Jaromír 99.

Pro kurátorku Kateřinu Tučkovou je to už třetí výstava, na které Jaromírem 99 spolupracovala. „Protože sama píšu, zajímá mě vizuální zpracování příběhu,“ říká Tučková, která se kurátorkou výstavy Nechte mě tady! stala spolu s Miroslavem Houškou. A protože Dům pánů z Kunštátu má velkorysé prostory, rozhodli se bilancovat 20 let trvající tvorbu oblíbeného výtvarníka.


Jaromír Švejdík (Jaromír 99)
*1963 v Jeseníku
- zpěvák, skladatel, kytarista a výtvarník
- působí v uskupeních Priessnitz a Jaromír99 & The Bombers
- s Jaroslavem Rudišem je autorem komiksu Alois Nebel, podílel se i na vzniku stejnojmenného filmu, k němuž složil i píseň Půlnoční nazpívanou Václavem Neckářem

Můžete si prohlédnout jeho komiksovou a ilustrační tvorbu, ale i práce vystřihované z papíru. Komiks o výpravčím z Bílého Potoka Aloisi Nebelovi vytvořil Jaromír 99 ve spolupráci se spisovatelem Jaroslavem Rudišem. Je to nejstarší vystavená práce, protože vznikala už od roku 2001.

Knihu pak jako hlavní výtvarník převedl do podoby stejnojmenného filmu, který získal Evropskou cenu pro nejlepší animovaný film a nominaci na Oskara. Svět Aloise Nebela přibližuje instalace připomínající pokojíček. Můžete si sednout do Nebelova křesla a spatříte nákresy dokumentující vznikání komiksu. Vyvrcholením je projekce filmu ve výstavních prostorách.

Magnetem se mohou stát rovněž ukázky komiksu Zámek Franze Kafky, za který Jaromír 99 získal v roce 2014 nominaci na prestižní cenu Willa Eisnera. K nejnovějším, dosud rozpracovaným dílům patří Dawson City o Eskymo Welzlovi.

Komiks o Emilu Zátopkovi na výstavě Jaromíra 99

Komiks o Emilu Zátopkovi byl dokončen teprve týden před vernisáží brněnské výstavy. Vyjde u příležitosti Letních olympijských her v Riu de Janeiro.

Jaromír 99 se začal výtvarné tvorbě věnovat až v 35 letech, do té doby se považoval výhradně za hudebníka. Jeho kapela Priessnitz a další hudební projekty mají spoustu fanoušků.

Pak se ale rozpomněl na dětství, kdy chodil do tzv. lidušky v Jeseníku a učil se kreslit portréty a postavy. „Měl jsem rád Rychlé šípy, hlavně černobílá Stínadla, a ilustrace k mayovkám. Jsem ze Sudet, a tak mě ovlivnila tamější vystřihovaná tvorba z papíru, ale i Lada, Aleš, Váchal,“ vysvětluje Jaromír 99.

Název výstavy – „partyzánské“ heslo Nechte mě tady! – vyjadřuje, že umělec po dvaceti letech našel svůj výraz a pozici na výtvarné scéně. „Říká se tomu sekvenční umění, někdy daleko více mluví ty bílé proužky mezi obrázky než obrázky samy,“ směje se Jaromír 99. Jak připomíná Tučková, síla jeho vyprávění v obrázcích spočívá i v tom, že aktualizuje důležitá historická témata.

Jaromír 99 a Kateřina Tučková na vernisáži výstavy

Ve středu 24. února od 16 hodin si můžete výstavu prohlédnout s Jaromírem 99, který bude osobně vyprávět o tom, jak vzniká komiks. A v sobotu 27. února od 14 hodin proběhne v prostorách výstavy dílna pro děti pod vedením autorek dětského časopisu Raketa.

Spustit audio