Reinerův román o Ivanu Blatném zvítězil v anketě Kniha roku

15. prosinec 2014

V tradiční anketě Lidových novin Kniha roku zvítězil letos román Martina Reinera Básník, vyprávějící o osudu brněnského rodáka Ivana Blatného.

Knihu vydalo nakladatelství Torst. Letošní vítěz získal nejvíce hlasů v celé čtyřiadvacetileté historii obnovené ankety.

Martin Reiner (nar. 1964) používal dříve jméno svého adoptivního otce Pluháček. Ještě pod tímto jménem v Brně založil a vedl úspěšné nakladatelství Petrov.

V roce 2006 je nahradilo nakladatelství Druhé město, které převzalo mj. dva „kmenové“ autory Petrova – prozaiky Michala Viewegha a Jiřího Kratochvila. Sám Martin Reiner je autorem básnických sbírek i prozaických knih, mezi nimiž je román o Ivanu Blatném výjimečný i tím, že na něm autor pracoval třicet let. V listopadu za něj dostal Cenu Josefa Škvoreckého.

Martin Reiner byl také autorem scénáře prvního televizního dokumentu o Blatném i množství novinových článků a rozhlasových pořadů. Stál za převozem Blatného pozůstalosti z Londýna do Památníku národního písemnictví.

Nyní společně s Bohdanem Chlíbcem připravuje k vydání reprezentativní výbor z Blatného veršů z pozůstalosti, který by se měl jmenovat Orkestr ladí, světla zhasínají. Verše z let 1983 – 1990 budou v chronologicky řazených kapitolách zrcadlit básníkův život. Výbor se tak stane pandánem k Reinerovu románu.

Četbu na pokračování z knihy Martina Reinera Básník jste mohli v průběhu letošního podzimu poslouchat v magazínu Českého rozhlasu Brno Zelný rynk. Druhá část četby, zachycující Blatného život v exilu, se chystá do vysílání na příští rok.

Spustit audio

Související