Reportáž: 21. Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě

31. říjen 2011

S reportážním mikrofonem se vydáme proti proudu času na Podzimní knižní veletrh, který se letos konal v Havlíčkově Brodě 21. a 22. října.

Mimochodem: veletrh bude mít už podruhé i své letní vydání – a to v Ostravě ve dnech 15. a 16. června 2012. Ale zpět do minulosti: na samém startu 21. podzimního ročníku jsme pro vás natočili několik rozhovorů a také anketu mezi návštěvníky. Všechny zvukové záběry jsou pořízeny ve značně hlučném prostředí – což je známkou živosti veletrhu. Mezi stánky vystavovatelů i v saloncích určených pro doprovodný program byste marně hledali chvíli naprostého ticha. Kulturní dům ostrov byl opět zaplněný až do nejmenší skuliny.

Vyjmenovat všechny nakladatele, spisovatele, překladatele, bohemisty a další osobnosti, které se přičinily o úspěšný průběh veletrhu, je zcela nemožné. A tak nezbývá než se spolehnout na to, že nejdůležitější akce i osoby jsou zmíněny v rozhovorech. Ale vlastně ne... Co třeba Antonín Přidal, Ivan Klíma, Zdeněk Svěrák, Ludvík Vaculík, Michal Viewegh, Martin Hilský, Arnošt Goldflam, Martin Reiner, Pavel Švanda? Pro další podrobnosti o veletrhu vás můžeme odkázat také na webové stránky www.hejkal.cz. A samozřejmě přímo na sobotní vysílání Zelného rynku.

Ředitelka festivalu – spisovatelka, překladatelka, nakladatelka Markéta Hejkalová – redaktorce Aleně Blažejovské jako první vysvětlila, co vše bylo pro letošní veletrh připraveno. Předseda českého centra mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček pak k letošním projektům, které se staly součástí doprovodného programu, podal podrobnější výklad. Na Podzimním knižním veletrhu bývá každoročně udělena i Cena Littera Astronomica za literaturu spojenou s astronomií. Letos došlo ke zvláštní situaci – již podruhé ji získal astronom Josip Kleczek. V Zelném rynku si budete moci poslechnout i komentář místopředsedy České astronomické společnosti Pavla Suchana. A anketa mezi náhodně zvolenými návštěvníky potvrdí, že proklamovaná mezinárodnost letošního ročníku havlíčkobrodského knižního veletrhu odpovídá pravdě – snad můžeme prozradit, že jsme s reportážním mikrofonem narazili na dvě Rusky a jednoho Fina...

Reportáž z knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 5. listopadu. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio