Reportáž: Tasov v dějinách Moravy

3. červenec 2014

V reportáži Aleny Blažejovské se tentokrát vypravíme do Tasova.

Tasov byl už na počátku 13. století důležitým správním a církevním centrem. Na jeho území byly dokonce dvě farnosti: jedna při kostele svatého Jiří, druhá u svatého Václava.

Tasov byl až do 15. století rovněž sídlem děkanátu, pod který náležely farnosti od Nového města na Moravě na severu – až po Kralice a Březník na jeho jižní hranici; celkem nejméně třináct farností.

V sobotu 24. května uspořádaly Římskokatolická farnost Tasov a obec Tasov slavnostní den, při kterém si tuto velkolepou minulost připomněly.

V kostele svatých Petra a Pavla proběhla zádušní mše za rod zakladatelů Tasova, kterou celebroval generální vikář Biskupství brněnského Jiří Mikulášek. Zaznělo latinské rekviem zpívané Svatomichalskou gregoriánskou scholou. Poté byly do místa bývalé pohřební kaple svatého Jiří opětovně uloženy ostatky pánů z Tasova. Odpoledne v tasovské sokolovně následoval koncert Brněnského kontrabasového orchestru spolu s výkladem o nedávných archeologických nálezech v Tasově. A za tím vším je třeba hledat tasovského faráře Pavla Kryla:

O nových archeologických nálezech v Tasově hovoří v reportáži prof. Josef Unger a dr. Robin Pěnička.

Celou reportáž uslyšíte v pořadu Zelný rynk v sobotu 5. července.

Spustit audio