Rozhlásky s Provázky

31. prosinec 2012

Rozhlásky s Provázky jsou společný projekt Českého rozhlasu a Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na Divadelní fakultě JAMU v Brně. Při příležitosti 90. výročí zahájení rozhlasového vysílání se studenti se svou pedagožkou Alenou Blažejovskou rozhodli vzkřísit zapomenutý žánr, jehož vznik je spojen s počátky rozhlasu. V literárně-publicistickém magazínu Českého rozhlasu Brno Zelný rynk proto každou sobotu uslyšíte zbrusu nový studentský rozhlásek. Interpretovat je budou herci a herečky Divadla Husa na provázku.

Rozhlásek je krátký žánr z pomezí publicistiky a poezie, psaný na okraj dne. Musí být čerstvý, aktuální a sdělný. Měl by mít nápad, být napsaný vtipně a spádnou formou, s neotřelými rýmy. Rozhlásky psávali spisovatelé a žurnalisté spojení s meziválečnými Lidovými novinami jako Eduard Bass, Karel Čapek, Rudolf Těsnohlídek. Později se tomuto žánru věnovali např. Josef Kainar, Jaroslav Seifert a v brněnském rozhlase Vlastimil Pantůček. Mnozí z nich své rozhlásky vydali i knižně.

Rozhlásek byl navzdory svému jménu spjat nejprve s novinami. Novináři dali veršovanému komentáři či fejetonu, umisťovanému na začátek denních zpráv, pro jeho pohotovost název „rozhlásek“ – a to právě na počest nového média, rozhlasu. První byl uveřejněn v sobotu 6. února 1926 v odpoledním čísle Lidových novin v rubrice Co týden dal.

Definitivní název dostal v závěru Týdne radiofonie, který probíhal od 7. do 13. února 1926. V té době bylo v celé naší republice necelých 30 000 přijímačů a našli se i tací, kteří několikadenní lijáky a povodeň přičítali anténě, kterou si na svém domku instaloval místní učitel. Byla to taková vzácnost, že Karel Čapek napsal: „Radiová stanička je trochu jako kniha: vidíte-li ji u někoho, vypukne ve vás potřeba vypůjčit si ji.“ A co bylo podstatou Týdne radiofonie?

„Seznámit nejširší vrstvy obyvatelstva s nejskvělejším vynálezem naší doby, vysvětlit podstatu radiofonie, poradit žádostivým, jaký druh přijímače si mají opatřit, kolik je tato poučná zábava bude stát, říci obyvatelstvu vše dobré i zlé o rozhlasu, vyvrátit z kořene předsudky a ze Šavla udělat Pavla – to je účel a snaha Týdne radiofonie.“

K uctění těchto průkopnických začátků tedy k letošnímu 90. výročí Českého rozhlasu zahajujeme vysílání rozhlasového cyklu Rozhlásky s Provázky, na jehož přípravě se podílejí studenti brněnské JAMU – budoucí rozhlasoví a televizní dramaturgové a scenáristé. Ve svých veršovaných komentářích a fejetonech se budou dotýkat aktuálních i nadčasových témat – a snad vás přitom i pobaví. Znělku pro svůj projekt vytvořili spolu se svým pedagogem, režisérem Radimem Nejedlým.

Spustit audio