Rozhovor: s Renatou Putzlacher o kavárně Avion

29. srpen 2012

V magazínu Zelný rynk vás redaktorka Alena Blažejovská tentokrát pozve do Českého Těšína. Vypravila se tam, aby se na vlastní oči a uši přesvědčila, jak vzkvétá legendární těšínská kavárna a čítárna Avion.

Možná tu historii znáte: funkcionalistická kavárna, postavená ve 30. letech minulého století židovskou majitelkou Rosalií Wiesnerovou, za 2. světové války podlehla při likvidaci sousedního mostu přes pohraniční řeku Olši neboli Olzu. Ke znovupostavení kavárny významně přispěla těšínsko-brněnská básnířka, scenáristka, překladatelka a polonistka Renata Putzlacher a občanské sdružení, které dala dohromady.

O dalších osudech kavárny Avion, která si v 21. století až donedávna musela říkat Noiva, uslyšíte v rozhovoru, který Alena Blažejovská natočila.

Prostě si představíte, že je horký srpen a vy sedíte v kavárenské zahrádce v Českém Těšíně. Slunce hřeje, vítr fouká a Těšín žije svým příjemným životem – tak se to aspoň jeví návštěvníkům, kteří přijedou vlakem City Elefant a mají pocit, že není nic přirozenějšího než procházet se po mostě Přátelství z Česka do Polska a zpět, na polské straně posedět u kávy v tzv. Těšínských Benátkách a na české ve znovupostavené kavárně Avion. A jak se to jeví místním? Mnohé ze zákulisí této jakoby lázeňské promenády prozradí Renata Putzlacher.

Rozhovor si poslechněte v sobotu 1. září po 17. hodině v pořadu Zelný rynk.

Spustit audio