Rozklad duše Jacka Kerouaca

3. březen 2016

Brněnské HaDivadlo rozebírá duši Jacka Kerouaca prostřednictvím jeho vlastních slov.

Na počátku bylo rozhodnutí uvést na prkna znamenající svět hru pojednávající o silném lidském osudu. Polská režisérka Ewa Zemboková a dramaturgyně Lenka Havlíková daly hlavy dohromady a okamžitě jim na mysli vytanulo jedno jméno: Jack Kerouac.

I když ani jedna z nich nikdy nepracovala s Kerouacovým textem na divadle, rozhodly se zdramatizovat jeho nepříliš známou autobiografickou novelu Big Sur, o které se říká, že patří ke Kerouacovým nejupřímnějším dílům.

„U výběru této látky hrála hlavní roli látka samotná. Je pravda, že když si projdu inscenace, které jsem režírovala, všechny jsou propojeny temnotou, depresí a samotou... a občas nějakým tím fórem," přiznává Zemboková.

„Kdo chce dělat tuhle novelu, musí se s Jackem Kerouacem trochu vyrovnat a nahlídnout do jeho osobnosti. Jedná se o fascinující popis rozkladu duše člověka, který trpí celoživotními depresemi. Kerouac odjíždí na srub v Big Suru a snaží se zde skrýt před nevyžádanou popularitou. To se mu bohužel úplně nedaří," vysvětluje Zemboková.

Inscenace Big Sur v HaDivadle

Hlavní role Jacka Kerouaca se ujal bývalý člen souboru HaDivadla Jan Grundman. „Kerouaca jsem nebral jako nějakou ikonu. Na svou roli jsem nahlížel z pohledu člověka, který bojuje se svými běsy, snaží se z nich dostat, a nejde to. Každý člověk asi v životě řešil nějakou bezvýchodnou situaci, nicméně pro poznání role jsem ze svých zkušeností zatím nečerpal," přemítá Grundman.

V dalších rolích se v inscenaci objeví Jan Lepšík (Cody), Cyril Drozda (Monsanto), Táňa Malíková (Billie, Evelyn), Zbyšek Humpolec (Ron), Jiří Miroslav Valůšek (Dejv), Jiří Svoboda (Perry), Šárka Býčková j. h. a Miroslav Kumhala. O výpravu se postarala Jana Hauskrechtová. Nedílnou součást představení tvoří živá hudba, kterou přímo na pódiu během představení produkuje Tomáš Vtípil.

Lenka Havlíková a Ewa Zemboková jsou také zakládajícími členkami pražského Divadla X10, s nímž HaDivadlo navázalo spolupráci. „Je pravda, že náš repertoár je vlastně založen na podobných tématech – deprese, samota, skepse," přemýšlí nahlas Zemboková.

Slova se však vzápětí ujímá Havlíková. „Ale aby to neznělo, že se jedná o nějakou přehlídku temnoty! V Big Suru jsou docela zábavná a ironická místa. Jack Kerouac knihu napsal s jistým odstupem od sebe sama, což i nám umožnilo zapojit do inscenace humor," uzavírá Havlíková.

Inscenace Big Sur v HaDivadle
autor: Tereza Reková
Spustit audio