Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

3. prosinec 2014

Hudebně-dramatická laboratoř v Divadle na Orlí je špičkově vybavené pracoviště v oblasti jevištních technologií, které umožňují studentům připravovat se na profesionální kariéru v prostředí odpovídajícím současným světovým trendům.

Divadlo vzniklo v roce 2012 a zaměřeno je především na operu a muzikál. Vedle dalších představení se každoročně v Divadle na Orlí konají čtyři premiéry studentů čtvrtého ročníku Muzikálového herectví na JAMU.

V těchto hrách pak studenti mají možnost absolvovat. První premiérou tohoto roku se staly Zvonokosy v režii Sylvy Talpové, hlavní pedagožky letošních absolventů. Druhá premiéra se chystá na 12. prosince. Jedná se o muzikál z pera známého amerického skladatele Stephena Sondheima, který se mimo jiné proslavil také jako textař Bernsteinovy West Side Story.

Sweeney Todd: Ďábleský holič z Fleet Street byl poprvé uveden na Broadwayi v roce 1979. Diváci hru mohou znát také z filmového zpracování z roku 2007 v režii Tima Burtona. Hlavní roli ďábelského holiče tehdy ztvárnil Johnny Depp, jeho pomahačku paní Lovettovou Helena Bonham Carter.

V podání studentů čtvrtého ročníku Muzikálového herectví tyto role obsadili Štěpán Kaminský a Katarína Mikulová. V dalších rolích se představí Markéta Pešková, Daniel Rymeš, Jiří Daniel, Michaela Baladová, Kristýna Štarhová, David Janošek, Jiří Mach a Miroslav Sýkora.

Příběh se točí kolem Benjamina Barkera, holiče, který byl nespravedlivě odsouzen a na patnáct let poslán do vězení. Podaří se mu ale uniknout a vrací se do Londýna, plně rozhodnutý pomstít svou rodinu i zmařené roky. Svou identitu si změní na Sweeneyho Todda a společně se svou bývalou paní domácí, paní Lovettovou, začne provozovat opět svou bývalou živnost. Namísto toho, aby své zákazníky ale pouze hladce oholil, podřezává jim krky. Maso obětí paní Lovettová používá jako náplň do masových koláčků, které se začnou nečekaně těšit velké oblibě. Její pekařství tak vzkvétá. Hlavním Toddovým cílem je ale zabití soudce Turpina a jeho poskok Bamforda – lidí, kteří mohou za Toddovo uvěznění.

Tento ďábelský muzikál měl v České Republice premiéru pouze v angličtině, Divadlo na Orlí však přináší naprosto nový český překlad Alžběty Šáchové. Diváci se tak mohou těšit na unikátní zážitek v režii Hany Mikoláškové. Dramaturgii zajistil Miroslav Ondra, produkci Pavlína Spurná.

autor: Tereza Reková
Spustit audio