U Pavlova roste z podzemí nový Archeopark

7. září 2015

„Nacházíme se pod Pavlovem, nad Mušovskými jezery, a nad námi se tyčí Děvičky. Kousek odtud byla nalezena Věstonická Venuše.“ Tak přibližuje místo, na kterém se staví Archeopark Pavlov, spoluautor architektonického projektu Radko Květ. Redaktorka Alena Blažejovská se vypravila na staveniště, aby zjistila, co tam vzniká.

Archeologický park Pavlov má být otevřen na jaře 2016. Staveniště zatím dává jen tušit, jak bude neobyčejná stavba vypadat. Protože se nachází na území národní kulturní památky a chráněné krajinné oblasti, vznikla nejprve v odborných kruzích dlouhá diskuse, zda je vůbec přípustné zde stavět.

Předpokládalo se, že další nálezy se nacházejí v hloubce čtyř nebo pět metrů pod stávajícím terénem. Problémy byly proto vyřešeny tím, že celé muzeum bylo „zakopáno pod zem“. Jedním z důvodů je i to, aby nálezy mohly být zpřístupněny veřejnosti přímo na místě, v expozici in situ. Zvenčí viditelná podoba Archeoparku – nad povrch vybíhající „věže“, jimiž se do interiéru muzea pouští denní světlo – pak připomíná vápencové skály, které se tyčí z okolní zeleně. O tom všem přímo na místě vypráví architekt Radko Květ, který je spolu s kolegou Pavlem Pijáčkem autorem projektu.

Archeopark představí dobu římskou i život lovců mamutů

Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea Mikulov, vysvětluje, že počátky projektu se datují k roku 2002, kdy vznikl ideový záměr Po stopách dávných kultur. Jeho autory byli tenkrát pracovníci Archeologického ústavu AV ČR, Brno, i Regionálního muzea Mikulov profesor Jiří Svoboda a Balázs Komoróczy. Šlo o to, které památky a jakým způsobem prezentovat. Vytipovány byly doba římská a doba lovců mamutů – paleolit, neboť nálezy z těchto epoch svým významem region přesahují. Jejich dosavadní prezentace zároveň nebyla adekvátní jejich významu.

Architekt Radko Květ na staveništi Archeoparku Pavlov

Lokalita Pavlov I. patří k výjimečným, a proto byla v roce 2010 prohlášena národní kulturní památkou. Projekt zde umístěného archeoparku dostal také evropskou dotaci. Turistická infrastruktura na jižní Moravě se rozvíjí velmi rychle, na Pálavu přijíždí množství lidí – a v muzeu se budou moci o této oblasti dozvědět mnohem víc. Bude však otevřeno nejen turistům, ale bude také nabízet zvláštní výukové programy školám z nejbližšího i vzdáleného okolí.

Spustit audio