V adventním Zelném rynku zazní povídky Blanky Kostřicové

16. prosinec 2014

O posledním adventním víkendu vám v našem magazínu nabídneme dva texty z nové knihy spisovatelky a literární vědkyně Blanky Kostřicové, nazvané Třebovský zápisník.

Autorka žije v České Třebové, vydala pět knih beletristických a dvě odborné. V těch se zabývala literárním dílem Jana Balabána a také Jiřího Kratochvila, s nímž je dokonce ve vzdáleném příbuzenském poměru.

Pro předvánoční vydání Zelného rynku jsme vybrali mikropovídky Mikuláš a Štědrý den. Vánocům budou zasvěceny i písně, které vás budou pořadem provázet – a to v podání kapel Květy a HUKL.

Dále vás pozveme k poslechu rozhlasového dokumentu, který Alena Blažejovská věnovala brněnskému básníkovi a legendárnímu učiteli Vítu Slívovi (nar. 11. ledna 1951). Dokument se jmenuje Návrší - a to podle nejnovější Slívovy básnické sbírky, kterou letos vydalo brněnské nakladatelství Host.

Návrší je však také kopec ve Slívově rodném Hradci nad Moravicí, na němž básník vlastní a zejména o prázdninách obývá boudu po dědovi-hospodském. Právě zde se rodí velká část jeho poezie. V Zelném rynku vám nabídneme bonusové nahrávky, které v dokumentu nezazní. Vít Slíva na nich čte básně věnované důležitým lidem a okamžikům svého života, a vypráví o nich.

Druhou částí pokračuje seriál natočený v roce 2004 - V Petrkově u kamen. Daniel a Jiří Reynkovi zde vyprávějí o svých rodičích - básníku a výtvarníku Bohuslavu Reynkovi a básnířce Suzanne Renaud - a také o svém životě. Seriál je připomínkou obou bratrů, kteří zemřeli letos na podzim.

V rubrice Literární výročí si připomeneme, že od narození Ivana Blatného - o němž vypráví román Martina Reinera Básník, který v těchto dnech zvítězil v tradiční anketě Lidových novin Kniha roku - uplyne letos 21. prosince už 95 let. Blatný zemřel 5. srpna 1990. Poslechneme si archivní nahrávku z roku 2003, na níž nedávno zemřelý herec Miloš Kročil interpretuje Blatného básně z výboru Fragmenty a jiné verše z pozůstalosti.

Spustit audio