„Ve snu jízdenku nepotřebuju“ – Petr Váša čte ze své knihy o snech

27. leden 2016

Brněnský hudebník, performer, spisovatel a výtvarník vydal po „povídkovém románku“ Tomatom svůj „snový románek“, nazvaný Sni. Kniha je výsledkem jeho celoživotní práce s představivostí a dvacetileté intenzivní práce se sny.

Knihu, která má v titulu výzvu „Sni“, vydalo brněnské Centrum pro studium demokracie a kultury. Stejné nakladatelství publikovalo i předchozí knihu Petra Váši Tomatom. Jejími hrdiny jsou čtyři členové fiktivní brněnské skupiny, která se věnuje fyzickému básnictví. Během přípravy Tomatomu prožíval Váša, jak sám říká, dobrodružství dvou let snění o snech. Ze zápisků poté uspořádal další svazek.

„Chtěl jsem, aby to dávalo smysl – bez násilného zjednodušování. Aby to bylo solidní – aniž bych cenzuroval důležité věci. A inspirativní pro všechny, koho zajímají vztahy různých druhů snů k běžnému životu – i když sama síla obrazotvornosti je pro mě na prvním místě,“ vysvětluje autor.

Petr Váša

Petr Váša se narodil v Brně roku 1965. Knížka o snech – splněných i nesplněných, nočních i bdělých – mu tedy vyšla k 50. narozeninám. Vystudoval dějiny umění a na přelomu 80. a 90. let vystupoval s kapelami Z kopce, Ošklid a A-Beat. Od roku 1991 rozvíjí svůj projekt fyzického básnictví. Po letech sólového vystupování pak v roce 1999 založil kapelu Ty Syčáci, se kterou vystupuje dodnes.

Kromě desek vydává i knížky svých básnických a prozaických textů, doprovázené vlastními kresbami. Pořizuje si terénní nahrávky, které se stávají základem jeho uměleckého experimentování. Spolupracuje s rozhlasem a televizí, učí na JAMU – zkrátka jeho půle působnosti je velmi široké. Je tedy otázka, zda vůbec může mít nějaký nesplněný sen.

Z knihy Sni připravila redaktorka Alena Blažejovská ne jednu souvislou ukázku, ale svůj čtenářský výběr. „Jsou to sny, které mě zaujaly a které bych v některých případech dokonce sama ráda snila. A Petra jsem požádala, zda by je přečetl,“ zdůvodňuje. A Petr Váša souhlasil. Jeden ze snů mu umožnil prožít tento příběh:

Jedu načerno tramvají. Přichází revizor. „Kontrola jízdenek.“ „Já jízdenku nemám.“ „Nemáte?“ „Ve snu jízdenku nepotřebuju.“ „V tom případě vás musím požádat... abyste se probudil.“

Petr Váša
Spustit audio