Zažili jste už Pecha Kucha Night?

2. říjen 2015

Pecha Kucha Night je koncept sloužící k propagaci umění a kultury, za jehož vznikem stojí dvojice architektů Astrid Klein a Mark Dytham z tokijského architektonického studia Klein-Dytham Architecture. Pecha Kucha je japonský výraz pro zvuk konverzace a vystihuje podstatu celého formátu, jehož účelem je zprostředkovat setkání širokého spektra umělců a kreativců z nejrůznějších oborů.

Každý z přednášejících si přichystá prezentaci dvaceti obrázků, z nichž každý může okomentovat na ploše dvaceti vteřin. Ve finále tak má přesně 6 minut a 40 sekund na to, aby představil lidem svoji tvorbu. Může mluvit o již ukončených projektech stejně jako o těch, které teprve chystá, nebo o těch, které má v hlavě a zatím o nich jenom sní. Pecha Kucha Night je otevřená nejen profesionálům, ale také lidem, kteří se umění a kultuře věnují jako svému koníčku.

Každý má přesně 6 minut a 40 sekund na to, aby představil lidem svoji tvorbu

V Olomouci se Pecha Kucha Night konala již pošesté. Tentokrát se jí účastnilo i několik brněnských vystupujících. Jak se při natáčení ukázalo, akce si našla svoje stálé návštěvníky, kteří si přicházejí rozšířit obzory a poslechnout si inspirativní vyprávění kreativců z celé České republiky.

Olomoučtí organizátoři pojímají organizaci celé akce velmi komplexně a kromě shánění zajímavých hostů si dávají záležet i na prostorách

Organizátoři pojímají organizaci celé akce velmi komplexně a kromě shánění zajímavých hostů si dávají záležet i na prostorách, ve kterých se Pecha Kucha koná. Snaží se otvírat nové nevyužité prostory, které mnozí lidé ještě nikdy nenavštívili, a možná i to jim zajišťuje stále hojnou účast návštěvníků.

Pecha Kucha Night se v České republice koná již v jedenácti městech, a to například v Praze, Brně, Ostravě, Železném Brodě, Hradci Králové nebo v Plzni.

autor: Dorota Kvapilová
Spustit audio