Zelný rynk na sobotu 18. října

13. říjen 2014

Program literárně-publicistického magazínu Českého rozhlasu Brno na následující sobotu.

Literárně-publicistický magazín Zelný rynk přinese ukázku z knihy Ericha Fromma Strach ze svobody. Erich Fromm žil v letech 1900-1980 a byl to německý sociální psycholog, sociolog, psychoanalytik, humanistický filozof, spojený s tzv. frankfurtskou školou a kulturní psychoanalýzou. Jednu z jeho nejvýznamnějších knih letos znovu vydalo nakladatelství Portál.

Pak zazní rozhovor Aleny Blažejovské s dr. Danielou Urbanovou z Ústavu klasických studií Masarykovy univerzity v Brně. Bude se hovořit o její knize Latinské proklínací tabulky na území římského impéria, kterou vydaly Masarykova univerzita a nakladatelství Host.

Četba z románu Martine Reinera Básník, věnovaného Ivanu Blatnému, pokračřuje sedmou částí s názvem Melancholické procházky. Pro rozhlas upravil Ludvík Němec, v režii Zdeňka Kozáka čte Vladimír Krátký.

V rubrice Literární výročí si připomeneme 200. výročí narození ruského básníka, dramatika a prozaika Michaila Jurjeviče Lermontova (15. října 1814 - 27. července 1841). Brněnská rusistka prof. Danuše Kšicová napsala pro Zelný rynk příspěvek o válečné inscenaci Lermontovovy Maškarády v Brně.

Spustit audio