Místo „U sedmi bratrů" připomíná bánovskou rodinnou tragédii

2. únor 2015

Obec Bánov leží v malé kotlince v podhůří Bílých Karpat asi 7km od Uherského Brodu směrem k česko-slovenské hranici. Je to moc krásné místo, přesto se k němu váže hrůzostrašná legenda. Najdete ji i v knize „Pověsti z kraje pod Lopeníkem" od pana učitele Jana Beníčka, bánovského rodáka.


V jedné místní rodině měli sedm synů. Ale dobře se jim nežilo, rodině vládl despotický otec, který nešel daleko pro ránu anebo nadávku. Jak se říká: vstávalo se na hromech a léhalo na sakrech. Však se jim také neřeklo jinak než Hergóti. Jednou, když už byli kluci odrostlejší, je otec vyhnal do lesa řezat dřevo. Měl na něj totiž kupce a tak nedbal, že venku zrovna mrze, až praští.

Je pravda, že se vydal ven spolu s hochy. To ale jen proto, aby je pořádně popohnal. A klidně si při tom pomohl i bičem. A právě tím zranil jednoho ze synů na tváři. To byla asi poslední kapka do poháru trpělivosti týraných mladých mužů. Co se semlelo po té, přesně nevíme. Ale starý Hergót skončil na pařezu s hlavou rozťatou sedmi ranami seker. A syny vzápětí zasáhla bleskem Boží spravedlnost. Na místě pak navzdory mrazivému počasí vytryskl pramen a kolem něho vyrostlo sedm javorů. Dějišti této hrozné události se říká „U sedmi bratrů".

autor: hon
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka