O léčivém prameni Štengar z Šitbořic

25. květen 2015

Kdysi dávno do Šitbořic zavítal neznámý šlechtic, který požádal o něco k jídlu a pití. Čím ho místní zasytili, už dnes nevíme. Pít mu ale dali právě ze svého pramene, o jehož účincích už tehdy dobře věděli. Jenže cizinci charakteristická sirnatá chuť nešmakovala. Vodu obratem vyplivl a německy zanadával: „Das stinkt." Přeloženo do češtiny: „To smrdí." Navíc se začal domáhat trestu pro toho, kdo mu vodu podal. Místní ale návštěvníka chlácholili a nakonec ho dokonce přemluvili k tomu, aby se napil znovu.

Na první doušek prý sice voda chutná nezvykle, ale žízeň hasí dokonale. Šlechtic se nakonec přesvědčil, že mají pravdu a od potrestání údajného viníka samozřejmě upustil. Na jeho první slovní hodnocení vody ale místní nezapomněli a postupně jeho výrok zkomolili do podoby Štingar a nakonec Štengar. A toto jméno už prameni zůstalo.

autor: hon
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.