O kupci fotbalové Zbrojovky Brno by se mělo rozhodnout do konce ledna

12. leden 2012

Budoucnost fotbalové Zbrojovky Brno závisí na tom, zda se ji současným majitelům podaří prodat. Rozhodne se do konce tohoto měsíce. Zájemci jsou tři. Plyne to ze středečního jednání vlastníků klubu s fanoušky, fotbalovým svazem a lokálními politiky.

Co se stane s fotbalovou Zbrojovkou v případě selhání pokusu o prodej klubu nechce nikdo říci zcela otevřeně. Tématem byly obecně veškeré možné varianty, které by mohly v případě klubu nastat od likvidace až po změnu vlastníka.

„Pro mě bude důležité datum 31. ledna, kdy mají být ukončena jednání s novými vlastníky, a pak konec letošního března, kdy bude muset Zbrojovka podat případně přihlášku do druhé ligy následujícího fotbalového ročníku,“ komentoval za družstvo fanoušků Roman Vaněk.

Sdílnější nebyl ani Roman Pros za majoritní vlastníky. Letošní ročník soutěže podle něj Zbrojovka určitě dohraje. Příští prozatím nemá kdo ekonomicky garantovat. „Naší prioritou je prodej klubu novému vlastníkovi,“ potvrdil Roman Pros.

Jihomoravský kraj ani Brno akcie Zbrojovky rozhodně nakupovat nebudou. Krajský úřad i radnice však hodlají stejně jako dosud podporovat klub dotacemi.

„Ať to dopadne jakkoli, tak fotbal v Brně už dělat nebudeme. Za osm let jsme tady investovali spoustu peněz a času,“ uvedl za majoritní akcionáře Roman Pros, který zároveň odmítl, že by Zbrojovka měla vážné hospodářské potíže.

Brněnský fotbalový klub má za sebou také slavné okamžiky. V roce 1978 například vyhrál československou nejvyšší soutěž. Vloni na jaře ale sestoupil z nejvyšší soutěže do druhé ligy.

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio