Moravské Slovácko brázdil Fašankový autobus

19. únor 2012

Folkloristé a etnografové z Uherského Hradiště v sobotu obnovili tradici společných výjezdů za masopustními zvyky východní Moravy.

Osádka historické Karosy navštívila Komňu, Březovou, Strání a také Rudice.

S Fašankovým autobusem dorazil do Rudic i ředitel Slováckého muzea v Uherském Hradišti Ivo Frolec. „V Rudicích probíhá během roku celá řada folklorních akcí, takže jsme tuto obec dnes nemohli pominout,“ vysvětlil.

„Masopustní výjimečnost Rudic spočívá v tom, že fašank už od padesátých let minulého století pořádají výhradně ženy,“ dodala paní Miluše Vysloužilová.

Masopustní veselí ovládlo také další místa na jižní Moravě

Už po třinácté v sobotu vyrazily do ulic Zlína maškary Lešetínského fašanku. Tato novodobá tradice vznikla ve stejnojmenné ulici jako recese místních obyvatel. Pořadatelé letos poprvé představili novou postavu - zlínského papeže.

V Tišnově včera spojili masopust s mimořádnými městskými trhy. Lidé si tak vedle koblih a božích milostí mohli pochutnat rovnou také na zabijačkové polévce, jitrnicích, jelitech a tlačence.

V Hustopečích uspořádali v sobotu tradiční Masopust na Turhandlích. Kromě samotného masopustního průvodu se stala dominantou programu také zabijačka a ochutnávka místních vín. Výtěžek z aukce vín a tomboly navíc organizátoři věnovali hustopečské nemocnici.

V neděli odpoledne bude chodit průvod také v Kyjově, kde má fašank se Slováckým souborem velmi silnou tradici. Vychází se z Nětčic ve 14 hodin. Nebudou chybět tradiční fašankové písně, podšablový tanec, koláče a občerstvení na jednotlivých zastávkách.

autoři: hon , Zuzana Kopuletá , Věra Hotařová , Gabriela Grmolcová , rv
Spustit audio