Brněnský drak se musel na rok odstěhovat ze Staré radnice

2. březen 2012

Jeden z nejstarších a nejznámějších symbolů Brna – vycpaný krokodýl známý jako Brněnský drak – opustil téměř na rok průchod pod věží Staré radnice.

Spolu s drakem bylo odstraněno ze zdi průchodu i velké dřevěné kolo. Důvodem stěhování je dlouho odkládaná rekonstrukce celé radnice, která trpí statickými poruchami.

„Bude zavřené celé první nádvoří, to znamená, že návštěvníci neuvidí skutečně ani krokodýla, ani kolo,“ zdůraznila ředitelka Turistického informačního centra města Brna Petra Kačírková.

Krokodýl pocházející zřejmě z přelomu 16. a 17. století teď projde rukama restaurátorů Moravského zemského muzea a bude pak dočasně vystaven v jeho foyeru.

Restaurátoři se o něho starají už řadu let a jeho stav důvěrně znají. „Kůže je původní,“ upřesňuje vedoucí zoologického oddělení muzea Miroslav Šebela, „na ocase je vidět, že tam došlo k nějakému asi dřívějšímu poškození. Tam to preparátor zacelil, takže na povrchu není totální kůže, jsou tam nějaké vysádrované kousky.“

Všechny krokodýlí drápy a zuby jsou umělé. „To říkám proto, aby nikdo další nelámal zuby jako suvenýr. Jsou to sádrové odlitky,“ varoval Šebela.

autor: hol
Spustit audio