Skaznen Isarno v Letovicích čeká zbourání

Keltský skanzen Isarno v Letovicích definitivně končí. Městu, které vlastní pozemky v areálu, se totiž nepodařilo najít nového provozovatele. Majitelka replik historických staveb je teď navíc musí podle dohody uzavřené s radnicí do konce dubna odstranit.

Město bude dál hledat nového provozovatele, který by v bývalém lomu opět vybudoval zábavní park. „Letovice budou moci s pozemkem dělat co uznají za vhodné. Myslím si ale, že existuje shoda rady i občanů, aby se nějakým způsobem zachoval ráz skanzenu,“ uvedl letovický starosta Vladimír Stejskal

I kdyby se podařilo najít někoho s podnikatelským záměrem pro letovický lom, minimálně část letošní turistické sezóny už může být podle starosty Vladimíra Stejskala ztracená. Jak vysvětlil, procedura hledání nového provozovatele zabere nějaký čas. „Možná na podzim, ale já vidím to černě,“ odhadl.

Keltský skanzen Isarno před lety vznikl v bývalém lomu na okraji Letovic. Bývalý nájemce ke konci roku 2010 vypověděl nájemní smlouvu s městem a od té doby areál chátrá. Radnice se několikrát pokoušela najít nového provozovatele. Kvůli nevypořádaným majetkovým vztahům s dřívějším nájemcem se jí to ale nepodařilo.

Ke konci minulého roku se městu přihlásila skupina šermířů z Prahy, která měla o skanzen vážný zájem. Městu ale nikdy nepředložila potvrzení o registraci svého občanského sdružení a dohodu o vypořádání s majitelkou staveb. Letovická radnice proto jednání ukončila a repliky historických staveb v areálu teď čeká demolice.

autor: Michal Záboj
Spustit audio