Na jihu Moravy přibývá nehod cyklistů

5. duben 2012

Dopravních nehod s účastí cyklistů na jihu Moravy od roku 2009 setrvale přibývá. Loni se jich stalo 386, tedy o téměř 90 více než v roce 2010. Se začátkem cyklistické sezóny se proto dopravní policisté více zaměří také na tyto účastníky silničního provozu.

Ze všech nehod s cyklisty, které loni policie vyšetřovala, si jezdci odnesli téměř 50 těžkých a 280 lehkých zranění. V roce 2011 bylo 6 úmrtí cyklistů při dopravních nehodách. „Všech 6 jelo na kole bez ochranné přilby,“ uvedl vedoucí jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka.

Nejčastější příčinou dopravní nehody cyklistů byla rychlá jízda a přednost v jízdě. Podle Jindřicha Rybky se jezdci na kole často chovají neukázněně na křižovatkách, nečekají signál na semaforu, cestu si různě zkracují a urychlují: „Vidí v tom výhodu kola, ale je s tím spojeno obrovské nebezpečí.“

Podle policistů se ale nedá říct, že by byla přímá úměra mezi počtem cyklistů na silnicích a nehod s nimi. Ukazují to zkušenosti z Břeclavska a Hodonínska, kde je provoz jezdců na kolech silný. „Cyklisté tam vědí, co si mohou dovolit. Řidiči jsou na ně zvyklejší,“ konstatoval policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policie se chce i letos na jaře zaměřit na bezpečnost cyklistů. Kontrolovat budou mimo jiné alkohol. Cyklista za něj může dostat stejnou pokutu jako řidič auta nebo motocyklu. Nepřijde však samozřejmě o řidičský průkaz ani o body.

autor: gaj
Spustit audio