Vinaři protestují proti spotřební dani z vína, začnou podepisovat petici

12. duben 2012

Vinaři i vedení Jihomoravského kraje se bouří proti dalšímu zdanění z vína. Proti záměru vlády zavést novou spotřební daň v sazbě 10 korun za litr uspořádají petici.

Nové daňové zatížení by podle kritiků podle kritiků pro producenty vína bylo likvidační. V případě schválení návrhu by byly ohroženy celé vinařské regiony Jihomoravského kraje.

„Týká se oblastí v našem kraji, které už tak jsou postiženy dopadem hospodářské krize, jako je Břeclavsko, Hodonínsko a Znojemsko. Vinaři se obávají dopadu nového zdanění na pracovní místa a snižování produkce,“ vypočítal jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Hetmanova slova potvrzují i vinaři. „Navrhované zdanění včetně zrušení zelené nafty jednoznačně dopadne na celý region a na vinaře zvlášť. Přitom efekt tohoto opatření je téměř nulový,“ prohlásil představenstva Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Daň naopak vinaře ochrání, tvrdí ministr

Spotřební daň z vína vláda schválila v rámci dohody o rozpočtových škrtech. Daň má do státní pokladny by mohla ročně přinést asi 300 milionů korun.

Domácí producenti kvalitního vína se podle ministra financí Miroslav Kalouska ničeho obávat nemusejí. „Skoro 60 procent spotřeby vína v České republice je dovoz. My jsme se shodli na tom, že budeme hledat, jak více ochránit zejména moravské a částečně i české specifikum malých, drobných vinařů.“ Podle Kalouska zhruba 25 až 30 procent domácí produkce zdaněno nebude.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio