Tisíce lidí demonstrovaly v Břeclavi kvůli bezpečnostní situaci ve městě

V centru Břeclavi dnes demonstrovaly více než 2000 lidí. Do ulic je přivedla nespokojenost s bezpečnostní situací ve městě. Před týdnem tam přepadli tři dosud neznámí útočníci patnáctiletého chlapce a velmi vážně ho zranili.

Většinu demonstrujících tvořili místní, extrémistů bylo minimum. Svoji nespokojenost lidé vyjádřili bez vážnějších incidentů. „Celé opatření proběhlo poměrně v klidu,“ konstatoval jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Před břeclavskou radnici přišel s demonstrujícími diskutovat břeclavský starosta Oldřich Ryšavý. Přestože měl megafon, byl jeho projev špatně slyšet. Účastníky to rozlítilo. „Není tady slyšet nic. Jen pískání,“ řekla Českému rozhlasu Brno jedna demonstrující.

Oldřich Ryšavý lidem kromě jiného řekl, že za problém s bezpečností ve městě jeho současné vedení podle jeho názoru nemůže. Jde prý o dědictví z minulosti. „Investujeme peníze do městské policie. Chceme, aby byla dobře vycvičená a dobře plnila své úkoly,“ řekl starosta Břeclavi demonstrujícím.

Bezpečnost v Břeclavi dnes hlídaly asi tři stovky policistů. Kromě takzvaných těžkooděnců z pořádkových jednotek na místě působili kriminalisté, specialisté a také piloti vrtulníku.

Demonstranti se dožadovali receptu  na zlepšení situace po břeclavských radních

K napadení patnáctiletého chlapce, které demonstrace odstartovalo, došlo minulou neděli kolem jedenadvacáté hodiny. Trojice mužů po něm chtěla cigaretu. Neměl ji. Útočníci ho pak brutálně zbili. Hoch přišel o ledvinu, měl poraněná játra a slezinu.

Starosta Oldřich Ryšavý (vlevo) diskutuje s rozčílenými obyvateli

Policie po útočnících intenzívně pátrá. V případě dopadení mohou dostat za ublížení na zdraví až desetileté vězení.

autoři: hon , gaj
Spustit audio