Archeologové v Polešovicích nalezli další cenné předměty

3. květen 2012

V Polešovicích na Uherskohradišťsku skončil další z řady archeologických průzkumů, který vždy předchází následné těžbě písku. I tentokrát archeologové v lokalitě našli celou řadu vzácných předmětů.

Průzkum se věnoval historicky největší ploše. Přinesl hned několik cenných předmětů starých až osm tisíc let. „Našli jsme všechno, co se v této lokalitě nacházelo, tedy osídlení od nějakého šestého tisíciletí před naším letopočtem,“ uvedl vedoucí archeolog Marek Lečbych.

Jedním z nejcennějších letošních nálezů byla keramická nádoba v nečekaně celistvém stavu. „K čemu sloužila už asi přesně neurčíme. Výjimečné je to, že jsme ji našli úplně celou, což se nestává,“ vysvětlil archeolog Marek Lečbych s tím, že nádoba je stará asi 3 tisíce let.

Polešovice jsou unikátní také věkem kopáčů, nebo spíše pomocného personálu při vykopávkách. Jejich průměrný věk se pohybuje okolo sedmdesátky. „Nemůžu sedět doma a nic nedělat,“ podotkla Marta Petrželková, která už oslavila 71 let.

Archeologický průzkum v souvislosti s těžbou v pískovně se v Polešovicích plánuje ještě na dlouhá léta, následující letos na podzim. Detailní rozbor nejvýznamnějších objevů tak odborníci pořídí až po dokončení vykopávek v této lokalitě, což potrvá možná ještě deset let.

autor: pes
Spustit audio