Brněnské propagátorky domácích porodů vyrazily do ulic

4. květen 2012

Na náměstí Svobody v Brně dnes mohli kolemjdoucí vidět skupinku žen s transparenty podporujícími domácí porody. Happening svolaly aktivistky z občanského hnutí NESEHNUTÍ.

Nápisy na transparentech upozorňovaly na to, že byly ženám v porodnicích vnuceny určité medicínské postupy, aniž by se zdravotnický personál rodiček ptal na jejich názor.

Argumenty demonstrujících žen

„Chceme vyjádřit, že by bylo fajn mít možnost volby a vybrat si péči porodní asistentky,“ vysvětlila za pořadatelky Zora Javorská, „není to snaha, aby ženy rodily doma. My pouze chceme, aby si každá žena mohla vybrat podle sebe.“

Na happening dorazila také Lucie Harnošová i se svými dvěma dcerami. Oproti ostatním mohla oba typy porodu srovnávat. „V porodnici jsem s sebou měla manžela, který mi byl velkou oporou, ale nebyl to vůbec příjemný zážitek,“ vzpomíná Harnošová.

Lékaři před domácími porody většinou varují

Podle odborníků může být domácí porod rizikem i tehdy, počítá-li rodička s případným odjezdem do porodnice. Podle Víta Unzeitiga z České gynekologické a porodnické společnosti může pak být i krátká chvíle příliš velkým zdržením.

„Nejpozději do patnácti minut po stanovení nějakého problému musí problém řešit lékař,“ zdůraznil Unzeitig, „jestliže se ale žena rozhodne rodit dvacet kilometrů od nemocnice, je to hazardování.“

Prostor k diskusi na téma porodů nabídne i Světový týden respektu k porodu, který začíná 21. května.

Spustit audio