Ve Fryštáku čistí školku od nebezpečného azbestu

15. květen 2012

Ve Fryštáku na Zlínsku začalo velmi nákladné a složité čistění tamní mateřské školky od nebezpečného azbestu. Účet je tak vysoký, že radnice musela zastavit všechny ostatní investice včetně už naplánované rekonstrukce hlavního náměstí Míru.

Radnice volila ze tří variant. První byla zapouzdřit zdi s azbestem, druhá azbest odstranit a třetí zdemolovat budovu. Zvolila druhou možnost. „Veškeré stěny z azbestu půjdou pryč. Zůstanou jen zděné příčky,“ popsala ředitelka fryštácké mateřské školy Ilona Staňková.

Čištění školky specializovanou firmou přijde na patnáct milionů korun. Radnice kvůli tomu musela stopnout všechny ostastní investice. „Kdybychom chtěli všechny akce včetně sanace školky uskutečnit, museli bychom město zadlužit,“ vysvětlil postoj radnice starosta Fryštáku Lubomír Doležel.

Mateřská škola ve Fryštáku je kvůli zjištěnému azbestu zavřená od letošního února. Děti jsou provizorně v budově fryštácké základní školy. Znovu by měla být po opravách otevřena na podzim letošního roku.

Potíže s azbestem ve fryštácké mateřské škole zvedly vlnu solidarity. Výtěžek z letošního ročníku hudebního festivalu Pod hvězdami v nedalekém Lukovečku organizátoři věnují na pořízení nového školního nábytku.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio