Vlčnovem znovu prošla Jízda králů, poprvé od zápisu na seznam Unesco

Na čele slavnostního průvodu jel na koni Nero desetiletý král Martin Matušík, za ním následovala družina.

Jízda králů se dnes jezdí na Moravě už jen na čtyřech místech. Specialitou té vlčnovské je královská družina. Jejími členy jsou takzvaní legrúti – kdysi odvedenci na vojnu, dnes výhradně osmnáctiletí mládenci. Ve Vlčnově se jich letos našlo rovných deset.

Jízdě předcházel dopoledne takzvaný Iniciační obřad. Vlčnovský starosta k v něm uvádí do života právě osmnáctileté mládence, kteří tvoří královu družinu. Starosta Jan Pijáček (ODS) se ani letos při proslovu na obecním úřadě neubránil dojetí. „Každý rok se snažím emoce potlačit,“ přiznal starosta, „ale slz na krajíčku se asi nikdy nezbavím.“

Jízda králů byla zapsána na prestižní seznam Unesco loni, jde o jeden z nejslavnějších folklórních rituálů v České republice. Jízda králů má původ zřejmě v útěku krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad, kdy se uprchlík převlekl do ženského kroje, aby nebyl poznán.

Po pěti letech bude muset Česká republika předložit hodnotící zprávu. V ní musí doložit, že se jízda nezkomercionalizovala, že je stále k dispozici dostatek koní a že je dostatek zájemců o funkci krále i členství v družině. „Nesmí se stát, aby se Jízda králů stala jenom show pro turisty,“ vysvětlil Michal Beneš, který se na zápisu Jízdy králů na prestižní seznam UNESCO významně podílel.

autor: pes
Spustit audio