Luhačovická přehrada zřejmě i tuto sezónu zůstane bez vody

9. červen 2012

Letošní rekreační sezona na luhačovické přehradě je zřejmě ztracená. Vodohospodáři na konci června sice dokončí podle plánu vyčištění vodního díla od kontaminovaného bahna, chybí ale voda na její napuštění.

Čilý turistický ruch u Luhačovské přehrady teď vystřídalo řinčení těžké techniky. Kdysi přeplněné pláže a hotelové a ubytovací komplexy poblíž osiřely. Přesto se dá tu a tam narazit na turisty.

„Je to smůla, že jsme přijeli, když tady není voda. Že bude přehrada prázdná, jsme nevěděli. Je to tady smutné,“ komentoval partnerský pár, který k přehradě přicestoval z Prahy. Dovolenou tráví v nedalekém hotelu, ve kterém je podle jejich slov pouze jedenáct ubytovaných hostů.

Přehradu naplní jen vydatnější deště

Vodohospodáři už vybagrovali 300 tisíc krychlových metrů bahna, které tvořilo podhoubí pro množení nebezpečných sinic. Po vypuštění přehrady se také sesunul jeden z břehů, jehož zpevnění právě dokončují.

Povodí Moravy sice plánovalo, že na dokončení prací volně naváže opětovné napuštění vodního díla, na to ale není dost vody. „Kvůli mimořádnému suchu nemáme z čeho napouštět přehradu.,“ vysvětlila mluvčí podniku Gabriela Tomíčková.

Pokud ale přijdou výraznější srážky, vše se může v dobré obrátit a nádrž se naplní. Starosta Luhačovic František Hubáček zůstává realistou realista. Přehrada se podle něj zaplní až zjara příštího roku.

„Nebude to vůbec jednoduché a nebude to krátkodobý proces, protože vody je opravdu málo a kapacita přehrady je obrovská. Osobně si nemyslím, že se napuštění stihne do konce roku,“ řekl luhačovický starosta František Hubáček (ODS).

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio