Inspektor veřejného pořádku na Tišnov dohlíží už více než měsíc

13. červen 2012

V Tišnově začal od května působit inspektor veřejného pořádku. Jeho úkolem je alespoň částečně nahradit městskou policii, na kterou tam radnice nemá peníze.

Inspektor veřejného pořádku v Tišnově Miroslav Kettner je úředníkem, který může přátelsky domlouvat, ale také v mezích svých kompetencí udělovat pokuty. Zatím vyměřil jen jednu, protože doufá, že u většiny hříšníků pomůže napomenutí. Nejde totiž většinou o příliš závažné věci.

„Největším problémem je parkování ve městě, ať už se jedná o stání na přechodech pro chodce, na chodnících , na zákazech zastavení. Co se týče veřejného pořádku, tak je problém znečišťování veřejného prostranství anebo neukáznění pejskaři,“ vypočítal Miroslav Kettner.

Inspektora má Tišnov zatím jen na rok

Zřízení úředníka, který může pomoci v řešení drobností, na které policie nemá čas, lidé v Tišnově většinou vítají. Bolesti města všichni dobře znají. „Lidi vykouří, odhodí krabičku, oloupe si banán a odhodí slupku,“ popsala jedna z obyvatelek Tišnova. „Největší problémy jsou u kostela nebo u hřbitova, mladí tam dělají strašný nepořádek,“ podotkla další z místních.

Radnice zatím s inspektorem veřejného pořádku počítá na jeden rok. Pak chce projekt vyhodnotit a starosta nevylučuje, že by k němu mohl přibýt i další. Inspektor veřejného pořádku zatím po Tišnově chodil hlavně ve dne. V nejbližší době se ale chystá i na noční pochůzky.

Spustit audio