První blanenští bezdomovci dostali od města střechu nad hlavou

26. červen 2012

Do domu v Jungmannově ulici v Blansku se nastěhovali první bezdomovci. Město pro ně v objektu, který slouží jako ubytovna pro neplatiče nájemného, vyčlenilo čtyři místnosti. Radnice si od toho slibuje, že se vyřeší problémy, které život lidí bez domova na různých místech ve městě přinášel.

Jedním z nastěhovaných je třiačtyřicetiletý Jan Pešta. Poslední léta přespával, kde se dalo. Jeden čas žil ve stanu a naposled v karavanu za městem. Teď obývá místnost dvanáct metrů čtverečních, kterou si sám upravil.

Jan Pešta popsal, že kromě jiného musel ve svém novém příbytku dát do pořádku zdi a linoleum. Nábytek koupil od charity a některé kusy dostal. A prozradil některé plány do budoucna: „Není tady záchod ani koupelna. Chceme je vybudovat v bývalé prádelně.“

Budoucnost projektu je závislá na tom, zda noví obyvatelé městské ubytovny dokážou udržet pořádek. Dohlédne na to správce. „Měli by tam přebývat jen lidé, kteří tam mají buď nájemní vztah nebo dohodu o ubytování,” popsal jedno z pravidel starosta Blanska Lubomír Toufar za ČSSD.

Ze čtyř místností jsou zatím obsazeny dvě. Noví obyvatelé platí tisíc korun jako nájemné a dvě stě za elektřinu. Smlouvu zatím s nimi město podepisuje vždy na měsíc. Radnice bude usilovat o co největší obsazenost objektu.

autor: Michal Záboj
Spustit audio