Hasiče ve Zlínském kraji nejvíce zaměstnávají dopravní nehody

20. červenec 2012

Nikoli k požárům, ale k technickým haváriím a dopravním nehodám vyjíždějí nejčastěji hasiči ve Zlínském kraji. Oheň je až na třetím místě. Autohavárie si už letos v regionu vyžádaly 18 lidských životů. Statistiky zatím výrazně neliší od loňska.

Hasiči zásahy u dopravních nehod pravidelně cvičí na vracích aut. „Obecně to ale není priorita. Hasič musí zvládnout všechny situace, se kterými se během služby může setkat,“ upozornil Libor Netopil.

Na nehody má podle hasičů vliv počasí. Jedna větší vlna nehodovosti přichází podle mluvčího zlínských krajských hasičů Libora Netopila vždy na jaře. Druhá právě na začátku prázdnin: „Postupně se to ale stabilizuje.“

Co do počtu autohavárií není letošní rok ve Zlínském kraji z pohledu hasičů prozatím nijak výjimečný. Od začátku roku zasahovali u 433 dopravních nehod, vloni ve stejném období u 401. Výrazně se neliší ani počty usmrcených, zraněných i zachráněných.

S modernějšími auty se postupně mění práce hasičů u nehod. Chrání lépe posádku, v případě vážné havárie však komplikují přístup k ní. „Je daleko těžší osoby ze zdemolovaných vozidel dostat díky dokonalejším materiálům a prvkům, které jsou nyní používány.“ uvedl Libor Netopil.

autor: rv
Spustit audio