V Pasohlávkách se chystá stavba termálních lázní za evropské peníze

19. září 2012

Největší projekt na podporu rozvoje lázeňství v České republice. Tak hovoří představitelé Jihomoravského kraje, obce Pasohlávky i úřadu Regionální rady Jihovýchod o projektu Thermal Pasohlávky.

Skrývá se za ním vybudování páteřní dopravní a technické infrastruktury pro budoucí asi stohektarový komplex léčebných lázní na břehu prostřední Novomlýnské nádrže v katastru obce Pasohlávky.

Thermal Pasohlávky je společný projekt kraje a obce. Oba subjekty v roce 2007 založily stejnojmennou akciovou společnost. Myšlenky na vznik lázní jsou staré více než 20 let.

„První vrt v Pasohlávkách byl vyvrtán v 80. letech minulého století. Objevil geotermální vodu o teplotě zhruba 45 stupňů Celsia. V roce 1993 byl vyvrtaný druhý vrt a od té doby se datují myšlenky na založení lázní v naší obci,“ přiblížil starosta Pasohlávek Tomáš Ingr (Moravané).

Cílem společnosti Thermal Pasohlávky je připravit infrastrukturu pro soukromé subjekty, které pak budou samy investovat do výstavby lázeňské a rekreační zóny. Celkové náklady projektu jsou 231 milionů korun. Po třech letech příprav schválil výbor Regionální rady Jihovýchod minulý týden dotaci ve výši 99 a půl milionu korun.

Svazu léčebných lázní České republiky se projekt nelíbí

„To je taková vlajková loď toho, jak by se ty projekty měly připravovat. Dochází k nastartování rozvoje. Investoři potom přinesou peníze a vytvoří pracovní místa. Tímto se jim jenom vytvoří podmínky,“ vysvětlil Jan Karásek z úřadu Regionální rady Jihovýchod.

To se ovšem nezamlouvá Svazu léčebných lázní České republiky, který sdružuje převážně soukromé subjekty. „Myslím si, že v tomto případě evropské peníze přispívají k nerovnováze, než aby podporovaly podnikání,“ uvedl viceprezident Svazu léčebných lázní České republiky Martin Plachý, který zároveň varuje před optimismem, že se pro projekt najdou investoři.

Stavba páteřní infrastruktury nezačne dřív než na přelomu tohoto a příštího roku. Chybí stavební povolení a zatím i peníze. Evropská dotace totiž představuje jen 40 procent celkových nákladů. „Uvažuje se o půjčce z Evropské investiční banky a po té dofinancování z komerčního úvěru,“ podotkl pasohlávecký starosta Tomáš Ingr.

Termální sirovodíková voda v Pasohlávkách je vhodná k léčení kožních problémů a nemocí pohybového aparátu. V sousedství budoucích lázní už teď vyrůstá obří akvapark společnosti ŽS Real, která na něj také získala dotaci z regionálního operačního programu. A to dokonce mnohem větší - přes 330 milionů korun.

autor: gaj
Spustit audio