Test Českého rozhlasu: na trase Brno - Praha bylo auto rychlejší než vlak

4. říjen 2012

Z jihomoravské metropole vyjel dnes ráno historicky první D1 Express. České dráhy jím chtějí konkurovat dálnici D1.

Český rozhlas při této příležitosti srovnával vlakovou a silniční dopravu na trase Brno - Praha. Automobil řízený redaktorem byl na pražském hlavním nádraží o čtvrt hodiny dříve než vlak, ve kterém jela naše reportérka. Oba vyjeli z Brna shodně v 6:15.

Zlaté časy železniční dopravy mezi jihem Moravy a hlavním městem ale nepochybně přijdou. Nový spoj D1 Express začínají České dráhy provozovat kvůli plánované opravě dálnice D1, která výrazně zpomalí dopravu autem nebo autobusem mezi oběma městy.

D1 Express bude jezdit z Brna do Prahy 2 hodiny a 42 minut, přitom nebude stavět v žádné stanici. Stihl by to teoreticky i rychleji, ale jízdní řád vznikal před rokem a D1 Express byl do něj podle dodatečného požadavku Českých drah zařazen až později.

„A České dráhy měly podmínku, aby jízda moc nenarušila jízdy ostatních vlaků. V září už měla běžet rekonstrukce, to se nakonec nestalo. Byl by nesmysl rušit těmito vlaky jízdní řád, který bude platit už jen 45 dnů,“ vysvětluje ředitel odboru jízdního řádu a kapacity dráhy Správy železniční dopravní cesty Miloš Houska.

autoři: Zuzana Plíšková , pem
Spustit audio