Soud začal řešit vraždu místostarosty brněnských Židenic Aleše Vytopila

Zejména na nepřímých důkazech je založena žaloba na vrahy bývalého místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila. Na lavici obžalovaných za čin z loňského září sedí Filip Onderka a jeho bývalá žena Radka Pojerová.

Důvodem vraždy byly s největší pravděpodobností neuspořádané milostné vztahy mezi aktéry příběhu. Vytopil totiž začal žít s bývalou přítelkyní Onderky a ten se po rozpadu vztahu vrátil k exmanželce.

Patrně ale stále toužil po návratu k přítelkyni, která ho opustila a s níž měl i malé dítě. „Nepodařilo se prokázat, že tím motivem byl motiv majetkový,“ uvedla státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Podle obžaloby Onderka a Pojerová Vytopila zastřelili, pak od těla oddělili hlavu a zakopali je. Hlava se nikdy nenašla. Oběma obžalovaným hrozí až 18 let vězení.

Obžalovaná vinu odmítla

Aleš Vytopil

Pojerová u soudu vypověděla, že Onderku milovala a chtěla mu pomoci. Proto i přes vážná podezření nikomu neřekla, že by mohl být vrahem Vytopila.

Svůj podíl na činu ale popírá. „Moje klientka popírá vinu, že by zavraždila pana Vytopila. Vše bude otázkou dalšího dokazování u hlavního líčení,“ podotkla obhájkyně Pojerové Hana Klímová.

Aleš Vytopil zmizel na začátku loňského září. Kriminalisté dopadli dvojici asi čtvrt roku po činu. Proces bude pokračovat právě výslechem svědků a příští týden by pak měli před soudem vystoupit se svými posudky znalci.

Spustit audio